SON DAKİKA
Hava Durumu

İstanbul'da Ukrayna'nın Yeniden İnşası Forumu gerçekleştirildi

Ukrayna'nın altyapısının ele alındığı "Ukrayna'nın Yeniden İnşası Forumu" 31 Ocak 2024 tarihinde Hilton İstanbul Maslak Oteli'nde gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2024 14:41
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2024 22:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İstanbul'da Ukrayna'nın Yeniden İnşası Forumu gerçekleştirildi

Ukrayna'nın Yeniden İnşası Forumu, 31 Ocak 2024 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi. Ukrayna'nın altyapısının ele alındığı söz konusu forum, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Altyapı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Oleksandr Kubrakov'un yanı sıra Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren ve iki ülkeden çok sayıda temsilcinin katılımıyla gerçekleşti.

Hilton İstanbul Maslak Oteli'nde gerçekleştirilen forumda Türkiye ve Ukrayna'dan kurumlar, faaliyet gösterdikleri alanlarla ilgili sunumlar yaptı.

"TEMENNİMİZ SÜRMEKTE OLAN İNSANLIK DRAMININ SON BULMASIDIR"

Forumun açılış konuşmasını gerçekleştiren TMB Başkanı Erdal Eren, Ukrayna'da devam eden savaşta yaşanan acıları yürekten paylaştığını söyleyerek "temennimiz bu savaşın bir an önce sona ermesi ve sürmekte olan insanlık dramının son bulmasıdır." ifadelerini kullandı.

TMB Başkanı Eren, konuşmasında ayrıca şu ifadelere yer verdi:

"Ukrayna'da savaşın başladığı günden itibaren Türkiye Müteahhitler Birliği, gereken her türlü desteği vermek amacıyla muhatap kuruluşlarla iş birliği tesis etmiş, hükûmet yetkilileriyle ülkenin ihtiyaçların ele alındığı çevrim içi toplantılar düzenlemiş, Ukrayna'nın yeniden inşası için 'Türkiye Ukrayna Karma Görev Gücü' oluşturulması yönünde girişimlerde bulunmuştur. İlaveten, Ukrayna Altyapı Bakan Yardımcıları başkanlığındaki bir heyet ile Birliğimizde üyelerimizin katılımıyla ülkenin acil inşa ihtiyaçlarına yönelik atılacak adımların belirlendiği bir toplantı yaptık"

URALOĞLU: UKRAYNA'DAKİ RUS SALDIRILARININ DURDURULMASI NOKTASINDA BÜYÜK GAYRETLERİMİZ VAR

Forumun açılış konuşmacılarından Türkiye Cumhuriyeti Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "İki yıldır Ukrayna-Rusya arasında devam eden savaş, bugün Gazze'de, Filistin'de -maalesef- devam eden soykırım, gerçekten insan olarak bizleri derinden üzmektedir. Gerek Ukrayna'daki Rus saldırılarının durdurulması noktasında takındığımız tavır, gerekse İsrail'deki, Gazze'deki, Filistinli kardeşlerimize karşı uygulanan soykırımın önlenmesi noktasında sayın Cumhurbaşkanımızın gerçekten çok büyük gayretleri var. İnşallah bu gayretler sonuç alır da masum insanların öldürülmesi ve savaşların bir an önce durudurulmasıyla ilgili hep beraber gayret içinde oluruz ve sonuç alırız diye umuyorum." şeklinde konuştu. Uraloğlu, konuşması kapsamında Türkiye'de gerçekleştirilen altyapı ve üstyapı yatırımları hakkında bilgiler içeren sunumunu katılımcılarla paylaştı. 

"YIKILAN BÜTÜN ÜSTYAPILARIN, ALTYAPILARIN YENİDEN YAPILMASI BÜYÜK BİR ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR"

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Ömer Bolat etkinliğin açılışındaki konuşmasında, Ukrayna halkının gelecekte refah içinde olması ve ülkenin altyapısı, üstyapısının yeniden imar edilmesinin ortak dilekleri olduğunu belirterek, "Ukrayna’nın Yeniden İnşası Forumu'nun da hedefi özellikle budur. Yıkılan bütün üstyapıların, altyapıların yeniden yapılması ya da onarılması büyük bir önem arz etmektedir. Dünyanın 135 ülkesinde savaş ve doğal felaketler dahil her türlü zor şartlarda yaklaşık 12 bin 71 projeyi başarıyla tamamlayan Türkiye müteahhitlik sektörü, bu doğrultuda bütün tecrübe, altyapı, bilgi birikimi ve ilgili iş gücü yeteneğini Ukrayna'nın yeniden inşasında tedarik etmeye, temin etmeye hazırdır." dedi.

Türk firmalarının Ukrayna'nın yeniden inşa ve imarında Ukrayna hükûmetiyle iş birliği yapması konusundaki mutabakat zaptının 2022 yılında imzalandığını hatırlatan Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu mutabakat zaptının hayata geçirilebilmesi ve oradaki belirlenmiş tedbirlerin eylem planına dökülmesi noktasında Türkiye ve Ukrayna resmî makamları, Türkiye-Ukrayna yeniden inşa görev gücü kurulmasına ilişkin uygulama esaslarını titizlikle çalıştılar ve bugün imza aşamasına getirdiler. Bu mutabakat zaptının uygulama esaslarını bugün Sayın Kubrakov'la beraber imzalayacağız. Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu da müteahhitlerimizle birlikte inşallah bu görev gücünde olacak. Bu görev gücü her 3 ayda bir toplanacak, projeleri karşılıklı görüşecekler. Bu minvalde inşallah önümüzdeki birkaç ay içinde Türk müteahhitleriyle birlikte biz de Ukrayna'ya gideceğiz ve Türkiye-Ukrayna görev gücünün ilk toplantısını Sayın Kubrakov'un misafiri olarak Ukrayna'da gerçekleştireceğiz."

Konuşmanın ardından Bakanlar Bolat ve Uraloğlu ile Ukrayna Başbakan Yardımcısı Kubrakov'un katılımıyla Türkiye ile Ukrayna arasındaki mutabakat zaptının uygulama esaslarına ilişkin imza töreni gerçekleştirildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.