SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalci Rusya'nın Kahovka Barajı'nı patlatmasına Avrupa'dan sert tepki!

İşgalci Rusya'nın Kahovka Hidroelektrik Santrali’ne yönelik saldırısının ardından Avrupalı liderler Rusya'ya sert tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2023 12:37
Haber Güncellenme Tarihi: 14.06.2023 23:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalci Rusya'nın Kahovka Barajı'nı patlatmasına Avrupa'dan sert tepki!

İşgalci Rusya, cephe hattında Herson bölgesindeki Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Hidroelektrik Santrali’nin (Kakhovka) üst barajını havaya uçurdu. Ukrayna, patlamanın ardından barajın yakınında kontrol altında tuttuğu yerleşim yerlerinden sivilleri tahliye etmeye başladı.

"SİVİL ALTYAPININ YOK EDİLMESİ AÇIKÇA SAVAŞ SUÇUDUR"

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Charles Michel, işgalci Rusya’nın Kahovka Hidroelektrik Santrali’ni patlatmasına tepki gösterdi. Charles Michel, “Kahovka Barajı'nın benzeri görülmemiş saldırısı karşısında şok olduk. Sivil altyapının yok edilmesi açıkça bir savaş suçu olarak nitelendirilir ve Rusya ile vekillerini sorumlu tutacağız” ifadelerine yer verdi.

BURİC: BU SUÇ VE PERVASIZLIKTIR

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric de işgalcilerin, Kahovka Hidroelektrik Santrali’ne yönelik saldırısını kınayan bir açıklama yaptı. Buric, "Rusya'nın Ukrayna'daki barajı yıkmasını kınıyorum. Bu suç ve pervasızlıktır" ifadelerini kullandı.

LİPAVSKY: BU VAHŞET KINANACAK VE CEZALANDIRILACAK

Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky de Kahovka Hidroelektrik Santrali saldırısına ilişkin açıklama yaptı. Lipavsky, "Rusya saldırganlığının sınırlarını zorlamaya devam ediyor. Nova Kahovka Barajı'na ve yerleşim bölgelerine yapılan saldırı, sivillere karşı kitle imha silahlarının kullanılmasıyla karşılaştırılabilir. Bu vahşet kınanacak ve cezalandırılacaktır!" ifadelerini kullandı.

NOVA KAHOVKA YERLEŞİM YERİ SULAR ALTINDA

Bölgeden edinilen bilgilere göre, barajın bulunduğu Nova Kahovka yerleşim yeri ve Herson kentindeki bazı bölgeler şimdiden sular altında kaldı.

İŞGALCİ RUSYA, KAHOVKA BARAJI'NI PATLATTI

Sivillerin hayatını hiçe sayan terörist devlet Rusya, gece saatlerinde Herson bölgesinde Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'nı (Kakhovka Barajı) patlattı. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, barajın ve hidroelektrik santralin makine dairesinin tamamen yok edildiği ve suların hızla aşağıya doğru aktığı görülüyor.

UKRAYNA TAHLİYE BAŞLATTI

Ukrayna, patlamanın ardından barajın yakınında kontrol altında tuttuğu yerleşim yerlerinden sivilleri tahliye etmeye başladı. Herson Bölge Askeri İdaresi Başkanı Oleksandr Prokudin, şu anda Dnipro Nehri'nin sağ kıyısındakı kritik bölgede 16 bin kişinin bulunduğunu aktararak bölgedeki insanlara tahliye çağrısı yaptı.

RUSYA, ZAPORİJJYA NÜKLEER SANTRALİ İÇİN TEHDİT OLUŞTURDU

Ukrayna Ulusal Nükleer Enerji Üretim Kuruluşu Energoatom, işgalcilerin barajı patlatması sonucunda Kahovka Barajı'ndaki su seviyesinin hızla düştüğünü ve bunun Rus işgali altındaki Zaporijjya Nükleer Santrali için bir tehdit oluşturduğunu duyurdu. Energoatom yaptığı açıklamada, "Nükleer santralin türbin kapasitörleri ve güvenlik sistemlerinin güç alması için Kahovka Barajı’ndaki suya ihtiyaç duyuluyor. Saat 8.00 itibarıyla santralin soğutma havuzundaki su seviyesi 16.6 metredir ve bu santralin ihtiyaçları için yeterlidir" denildi. Açıklamada, şu an için santraldeki durumun kontrol altında olduğu belirtildi.

UAEA DURUMU TAKİP EDİYOR

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) da Zaporijjya Nükleer Santrali’ndeki durumu takip ettiklerini duyurarak, "Zaporijjya Nükleer Santrali'ndeki UAEA uzmanları durumu yakından izliyor. Acil bir nükleer güvenlik riski yok” açıklamasını yaptı.

İŞGALCİLER, BARAJA MAYIN DÖŞEMİŞTİ!

Daha önce Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Rus işgal güçlerinin, Herson bölgesindeki Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'na mayın döşediklerini duyurmuştu. Uzmanlar, Kahovka Barajı'nın havaya uçurulmasıyla Herson dahil 80 yerleşim yerinin sular altında kalabileceğine dikkat çekmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.