SON DAKİKA
Hava Durumu

Estonya’dan kritik karar: Dondurulan Rus varlıkları Ukrayna için kullanılacak

Estonya parlamentosu, dondurulan Rus varlıklarının Ukrayna'daki savaş hasarının tazmini için kullanılmasına izin veren kanun tasarısını onayladı.

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2024 09:30
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2024 10:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Estonya’dan kritik karar: Dondurulan Rus varlıkları Ukrayna için kullanılacak

Estonya Parlamentosu (Riigikogu), 15 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirdiği oylamayla Rus saldırganlığın Ukrayna'ya verdiği zararı telafi etmek için Rus vatandaşlarına ait dondurulan varlıklarının kullanılmasına izin veren bir yasayı kabul etti. Yasa için 65 milletvekili “evet", 3 milletvekili “hayır” oyu kullandı.

ESTONYA ÖNCÜ BİR ROL OYNUYOR

Anayasa Komitesi başkanı Hendrik Johannes Terras, dondurulan Rus varlıkların kullanımına ilişkin yasal bir düzenleme oluşturmak, birçok müttefik ülke ve uluslararası kuruluşun üzerinde çalıştığı karmaşık bir görev olduğunu ve Estonya’nın bu konuda öncü bir rol oynadığını kaydetti. Terras, “Rusya saldırgan bir ülkedir, savaştan kaynaklanan zararların tazmini Ukrayna ve müttefiklerinin omuzlarına yüklenemez. Zarar vermekten Rusya sorumludur ve bu sorumluluğu da taşımalıdır.” şeklinde konuştu.

Hükûmet tarafından hazırlanan yasa, uluslararası hukukun en ciddi ihlallerinin yol açtığı zararlardan dolayı saldırgan devletin mali sorumluluğu üstlenmesini sağlamak için bir iç mekanizma yaratıyor. Yasa, Rusya'nın Ukrayna'ya verdiği zararın tazmin edilmesi için, yaptırımlar altında dondurulan gerçek ve tüzel kişilerin varlıklarının avans ödemesi olarak kullanılmasına izin veriyor.

Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna ise, konuya ilişkin olarak, "Avrupa'nın izleyebileceği bir emsal oluşturma yolunda büyük bir adım attık." dedi.

AB BÜYÜKELÇİLERİ KARAR ALDI

Avrupa Birliği (AB) büyükelçileri, 8 Mayıs 2024 tarihinde Rusya merkez bankasının AB'de dondurulan varlıklarından elde edilen kârların Ukrayna'nın savunması için kullanılmasına karar vermişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.