SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Kıyiv'de Stoltenberg ile buluştu

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Kıyiv’de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştü. Görüşmede; cephedeki son durum ve Ukrayna’ya sağlanan askeri destek ele alındı.

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2023 15:31
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2023 15:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Kıyiv'de Stoltenberg ile buluştu

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bugün Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'e sürpriz bir ziyaret yaptı. Stoltenberg, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile bir araya geldi. Görüşmede, Ukrayna’nın hava savunmasını güçlendirme yolları ele alındı.

"UKRAYNA'NIN ZAFERİ TÜM KITANIN GÜVENLİĞİNİ GARANTİ EDECEKTİR"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptıkları görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan Zelenskıy, “NATO Genel Sekreterini Ukrayna’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum, anlamlı bir sohbet gerçekleştirdiğimiz için mutluyum. Artık bu fiili müttefikler görüşmesi, ve Ukrayna’nın İttifak'ın de jure üyesi olması sadece zaman meselesidir. Bu anı yaklaştırmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Ukrayna halihazırda tüm NATO üyelerini birleştiren ortak özgürlük alanını savunmaktadır ve Rusya'nın başlattığı bu asılsız ve cani savaşta Ukrayna'nın zaferi, hem ülkemizin hem de tüm kıtanın uzun vadeli güvenlik ve barışını garanti altına alacaktır." ifadelerini kullandı.

ZELENSKIY VERİLEN DESTEK İÇİN TEŞEKKÜR ETTİ

Uluslararası ortaklara yardımlarından dolayı teşekkür eden Zelenskıy, NATO ile işbirliğinin sonuçlarının ortada olduğunu vurgulayarak, Ukrayna savunmasını güçlendiren "tank koalisyonu", "uçak koalisyonu" ve diğer koalisyonların oluşturulduğunu ve başarıyla faaliyet gösterdiğini belirtti.

İstihbarattan siber savunmaya kadar çeşitli alanlarda da işbirliğinin yapıldığını kaydeden Cumhurbaşkanı, Ukrayna ordusunun NATO'nun sağladığı silahları başarıyla kullandığını ve kurumların etkin bir şekilde işbirliği yaptığını vurguladı.

"RUSYA'NIN KAYBETMESI İÇİN BASKI UYGULAMAYA DEVAM ETMELİYİZ"

NATO Genel Sekreteri ile dikkat gerektiren tüm önemli savunma konularını, cephedeki durumu ve Ukrayna ordusunun ihtiyaçlarını görüştüğünü aktaran Zelenskıy, “Rusya'nın yalnızca geri çekilmesi ve kaybetmesi için saldırgana baskı yapmaya devam edebileceğimizden eminim" dedi.

"DÜNYA RUS TERÖRÜNÜN KAYBETTİĞİNİ GÖRMELİ"

Görüşmede, Rusya’nın Ukrayna genelinde düzenlediği hava saldırılarını da belirten Zelenskıy, sadece son bir gecede işgalcilerin 40’tan fazla kamikaze SİHA kullandığına dikkat çekerek, “Ukraynalılara, şehirlerimize, küresel gıda güvenliği açısından büyük önem taşıyan limanlarımıza yönelik yoğun saldırı koşullarında, Rusya’ya uygulanan baskısının artırılması ve hava savunmamızın güçlendirilmesi gerekiyor. Dünya, Rus terörünün kaybettiğini görmeli ki, sonunda sizinle ortak olan değerlerimiz kazansın." açıklamasında bulundu.

"ENERJİ ALTYAPIMIZI VE INSANLARIMIZI KORUMALIYIZ"

Rusya’nın Ukrayna'nın kritik altyapısına yönelik olası saldırıların ve başta hava savunma sistemleri olmak üzere Ukrayna’ya savunma desteğini sağlama ihtiyacının da görüşmede ele alındığını belirten Zelenskıy, “NATO Genel Sekreteri, İttifak üyesi ülkeleri bu amaç için harekete geçirmeyi kabul etti. Bu kışı hep birlikte atlatıp, enerji altyapımızı ve insanların hayatlarını korumamız gerekiyor." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.