SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin, Suudi Arabistan'daki "Ukrayna Barışı" konferansına katılacak

Suudi Arabistan'da 5-6 Ağustos 2023 tarihinde yapılacak olan "Ukrayna Barışı" konulu konferansa, Çin'in de katılacağı öğrenildi.

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2023 18:50
Haber Güncellenme Tarihi: 04.08.2023 19:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin, Suudi Arabistan'daki "Ukrayna Barışı" konferansına katılacak

Rus saldırıları altındaki Ukrayna'ya dünya ülkelerinin verdiği destek her geçen gün artıyor.

Suudi Arabistan'ın Cidde kenti, 5-6 Ağustos 2023'te "Ukrayna Barışı" konulu Ulusal Güvenlik Danışmanları Toplantısı'na ev sahipliği yapacak. Ukrayna'nın yanı sıra Türkiye, ABD, Japonya, Endonezya, Mısır, Meksika, Şili, Zambiya, Hindistan ve Brezilya'nın da aralarında bulunduğu 30 ülkenin toplantıya katılması bekleniyor. Toplantıda, Rus saldırıları altındaki Ukrayna’daki son durum ve Ukrayna'nın barış formülü ele alınacak.

ÇİN, UKRAYNA BARIŞI KONFERANSI'NA KATILACAK

Türkiye adına Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç'ın da katılacağı toplantıya, Çin'den de bir heyet gelecek. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Venbin, 4 Ağustos 2023'te konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Buna göre; Çin'in Avrasya İşlerinden Sorumlu Özel Temsilcisi Li Hui, Suudi Arabistan'ın daveti üzerine Ukrayna konulu toplantıya katılmak üzere Cidde'ye gidecek.

Toplantının ana gündeminde, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın 2022 Kasım ayındaki G-20 Zirvesi'nde önerdiği Ukrayna Barış Formülü yer alacak. 

UKRAYNA BARIŞ FORMÜLÜ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, 15 Kasım 2022’de katıldığı G20 Zirvesi'nde 10 maddeden oluşan Ukrayna barış formülünü sunmuştu. Zelenskıy, G20 Zirvesi'nde önerdiği barış formülünde; radyasyon ve nükleer güvenliği, gıda güvenliği, enerji güvenliği, tüm mahkumların ve sürgün edilenlerin serbest bırakılması, BM Şartı'nın uygulanması, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve dünya düzeninin sağlanması, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi, adaletin iadesi, ekolojik sorunların önlenmesi, gerginliğin engellenmesi ve tarafların savaşın sona erdiğini teyit etmesi konusunda belge imzalanması gibi başlıklardan söz etmişti. 

UKRAYNA CUMHURBAŞKANLIĞI OFİSİ BAŞKANI DUYURMUŞTU

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, geçen hafta konuyla ilgili olarak, “Cidde’de Ukrayna’da barış konulu konferansın hazırlıklarının yapıldığı doğru. Burada uluslararası boyutta, birçok önde gelen ülke temsilcisinin katılımıyla Birleşmiş Milletler (BM) hukuku ve tüzüğü çerçevesinde Ukrayna’nın içinde bulunduğu durum tüm yönleriyle ele alınacak. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın barış formülü planı temelinde ele alınacak konular Ukrayna için dünya liderler zirvesi öncesinde son hazırlık sayılacak” açıklamasında bulunmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.