SON DAKİKA
Hava Durumu

Büyükelçi Bodnar: Türkiye, Azov komutanlarının iadesiyle ilgili Ukrayna'ya şart koşmadı

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Azov komutanlarının Ukrayna'ya dönmesi hakkında Ukrayna basınına röportaj verdi.

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2023 12:20
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2023 20:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Büyükelçi Bodnar: Türkiye, Azov komutanlarının iadesiyle ilgili Ukrayna'ya şart koşmadı

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Zelenskıy ile Ukrayna'ya dönen Azov komutanlarına ilişkin, 10 Temmuz 2023 tarihinde Ukrayna'nın önde gelen basın kuruluşlarından Radio Svoboda'ya demeç verdi.

"TÜRKİYE, UKRAYNA'YA HERHANGİ BİR ŞART KOŞMADI"

Büyükelçi, Türkiye’nin Azov komutanlarının iadesi konusunda Kıyiv’e herhangi bir şart koşmadığını söyledi. Bodnar, Türkiye’nin, bu girişim ile uluslararası arenadaki konumunu güçlendirmek istediğini dile getirdi. Büyükelçi Bodnar, "Aslında bildiğim kadarıyla askerlerimizin dönüşü için herhangi bir şart koşulmadı. Sürecin devamı için başarılı bir hizmet sunan arabulucu rolündeki Türk tarafının konumunun özelliği budur. Tabii bu süreçte onun rolü de önemli. Bunun Ukrayna'ya karşı nazik bir jest olduğunu düşünmeyelim. Ama bu aynı zamanda Türkiye'nin Rus tarafıyla iletişimdeki konumunu da güçlendiriyor" ifadelerini kullandı.

BÜYÜKELÇİ BODNAR: HAZIRLIKLAR BİRKAÇ AY SÜRDÜ

Büyükelçi Bodnar, komutanların serbest bırakılmasına ilişkin müzakerelerin aylarca sürdüğünü sözlerine ekledi. Büyükelçi, Ukrayna’nın bütün diplomatik misyonlarının sürece dahil olduğunu ifade etti. Ukrayna Büyükelçisi, “Hazırlıklar birkaç ay sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'la sadece ziyaret sırasında değil daha önce de birkaç telefon görüşmesi ve temas gerçekleşti" dedi.

AZOV KOMUTANLARI, ZELENSKIY İLE UKRAYNA'YA DÖNDÜ

Türkiye’nin çabalarıyla Rusya ile Ukrayna arasında geçen eylül ayında yapılan esir takası kapsamında, haftalarca kuşatma altında kalan Mariupol kentindeki Azovstal Çelik Fabrikasında esir alınan 5 Ukraynalı komutan serbest bırakılarak Türkiye’ye getirildi. İki ülke arasında yapılan anlaşmaya göre, 5 komutanın savaş bitene kadar Türkiye’de kalması öngörülüyordu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, resmi ziyaret kapsamında geldiği İstanbul'dan 8 Temmuz 2023 tarihinde ayrılırken beraberinde Türkiye'de misafir edilen Azov komutanlarını da götürdü. Zelenskıy, 21 Eylül 2022 tarihinde Türkiye’nin arabuluculuğu ile gerçekleşen esir değişimi sonucunda Ankara'ya getirilen 5 Azov (Azak) Alayı komutanının Ukrayna’ya döndüğünü açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.