SON DAKİKA
Hava Durumu

Burning Man Festivali'nde, Ukrayna'da savaşta zarar gören malzemelerden yapılan "İyiyim" eseri sergileniyor

Burning Man Festivali'nde, Ukraynalı sanatçı Oleksiy Sai ve ekibi tarafından savaşta zarar görmüş olan malzemelerden yapılan "İyiyim" başlıklı eser sergileniyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.08.2024 12:17
Haber Güncellenme Tarihi: 27.08.2024 15:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Burning Man Festivali'nde, Ukrayna'da savaşta zarar gören malzemelerden yapılan "İyiyim" eseri sergileniyor

Bu yıl düzenlenen Burning Man Festivali’nde Ukraynalı sanatçı Oleksiy Sai ve ekibi tarafından yapılan olağanüstü bir yerleştirme sanatı (enstalasyon) yer aldı. Festivalde Rus roketleri, mermileri ve savaşta hasar gören materyallerden yapılan ayrıntılı bir eser olan  "İyiyim" heykeli sergileniyor.

“İyiyim” başlıklı eser, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı topyekûn işgal girişiminden bu yana Ukrayna halkının gücünü ve dayanıklılığını temsil ediyor. Ayrıca  en zor koşullarda bile insanların onurlarını ve cesaretlerini nasıl koruyabileceklerini hatırlatıyor.

Projenin sorumlularından Vitaliy Deynega, "Bir Amerikalı, enstalasyonumuzun çok fazla üzüntü ve ölüm içerdiğini ve ağladığını söyledi.” dedi. Her harf, savaşta hasar görmüş sokak tabelaları, çitler ve kapılardan alınan parçalarla süslendi ve çatışmanın görünür yaralarını sanat eserine yansıttı.

“İYİYİM” ESERİNİN MALZEMELERİ NEYİ İFADE EDİYOR?

Yaya geçidi işaretleri, şarapnel parçalarıyla yaralanmış ve parçalanmış on iki işaret, çatışmanın başlarında yaşanan trajik can kayıplarını sembolize ediyor. Herson bölgesinde tamamen yıkılmış bir okulun yakınındaki alanlardan  kurtarılmış "Çocuklar" yazan iki işaret, bir zamanlar öğrenciler için güvenlik sembolü olurken artık savaşın eğitim ve çocuklar üzerindeki etkisini temsil ediyor.

Eserde bulunan alışveriş merkezi parçaları ise  işgalin ilk günlerinde tanklar tarafından moloz haline getirildi. Herson'daki ve diğer Ukrayna şehirlerinin adını taşıyan yol işaretleri  savaşın coğrafi ve duygusal yaralarını temsil ediyor. Makariv'den gelen patlamalardan hasar görmüş kapılar ve çitler, sıradan evlere ve ailelere verilen yıkımı yansıtıyor. Tahrip olmuş güneş panelleri ve transformatörlerin parçaları ise savaşın çevreye ve altyapıya verdiği zararı gözler önüne seriyor. Oyun alanı ekipmanları, sivil halkın öldürüldüğü veya yerinden edildiği bölgelerden alınan oyun alanı parçaları da dahil edilerek, çocuklara yönelik güvenli alanların kaybını simgeliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.