SON DAKİKA
Hava Durumu

BM: Kahovka Barajı'nın patlatılması gıda güvenliğini riske atacak

Birleşmiş Milletler Yardım Sorumlusu martin Griffiths, Rusya'nın Ukrayna'da patlattığı Kahovka Barajı'nın sonuçlarından birinin gıda krizi olabileceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2023 11:29
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2023 21:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
BM: Kahovka Barajı'nın patlatılması gıda güvenliğini riske atacak

Ukrayna'nın Herson bölgesinde işgalci Rusya Kahovka Barajı'nı patlatarak çevrede sel felaketine sebebiyet vermişti. Çok sayıda Ukraynalının evi su altında kalmış, olay dünya basınında büyük yankı uyandırmıştı. 

SALDIRI YENİ BİR GIDA KRİZİNE Mİ YOL AÇACAK?

Dünya kamuoyunda yankı uyandıran felakete ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) tepkisini yineledi. BM Yardım Sorumlusu Martin Griffiths, BBC'ye verdiği röportajda barajın patlatılmasının gıda güvenliğini riske attığını söyledi. Griffiths, "Burası bir ekmek sepeti, Karadeniz ve Kırım'a doğru inen tüm bölge sadece Ukrayna için değil, dünya için de bir ekmek sepeti. Gıda güvenliği konusunda zaten zorluk çekiyoruz ama eminim ki gıda fiyatları artacaktır" dedi.

Ukrayna'nın gıda konusunda sorun yaşadığını dile getiren Griffiths, "Bir sonraki hasat için hasat ve ekimde çok büyük sorunlar görmemiz neredeyse kaçınılmaz. Ve bu nedenle göreceğimiz şey, küresel gıda güvenliği üzerinde çok büyük bir etkisi olacak" vurgusunu yaptı. 

700 BİN İNSANIN TEMİZ İÇME SUYUNA ERİŞMESİ MÜMKÜN DEĞİL 

Ayrıca Ukraynalıların içme suyuna ihtiyaç duyduğunu hatırlatan Griffiths, 700 bine yakın insanın içme suyu için barajın arkasındaki rezervuara bağlı olduğunu söyledi. Griffiths, temiz suyu olmadan insanların hastalık yaşayabileceğini ve bu hususta en savunmasız olanların çocuklar olduğunu aktardı. Griffiths saldırının Cenevre Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini ve aynı zamanda uluslararası insancıl hukuka aykırı olduğunu belirtti.

KAHOVKA BARAJI'NIN PATLATILMASI BÖLGEDE HASTALIĞA KAPI ARALAYACAK

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 14 Haziran 2023 tarihli açıklamasında saldırı yüzünden çok sayıda Ukraynalı vatandaşın temiz içme suyuna erişmeyeceğini ve potansiyel salgın hastalığın görülebileceğini kaydetti.

Öte yandan  Avrupa Parlamentosu (AP) dün Rusya'yı "savaş suçlusu" olarak nitelendirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.