SON DAKİKA
Hava Durumu

Birleşik Krallık'tan Ukraynalı çocukların Rusya'ya kaçırılmasıyla ilgili yaptırım kararı

Birleşik Krallık, Ukraynalı çocukların Rusya topraklarına kaçırılması nedeniyle aralarında 2 bakanın da bulunduğu 14 Rus vatandaşını yaptırım listesine ekledi.

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2023 15:16
Haber Güncellenme Tarihi: 18.07.2023 15:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Birleşik Krallık'tan Ukraynalı çocukların Rusya'ya kaçırılmasıyla ilgili yaptırım kararı

Birleşik Krallık, Ukrayna'ya işgal girişimi ve topyekun saldırı başlatan Rusya'ya karşı yeni bir yaptırım kararı daha aldı. Ukraynalı çocukların Rusya'ya kaçırılması konusunda yaptırım listesini genişleten Birleşik Krallık hükumetinden önemli bir adım geldi.

ARALARINDA 2 BAKANIN BULUNDUĞU 14 KİŞİ YAPTIRIM LİSTESİNE DAHİL EDİLDİ

İngiliz hükumeti, aralarında iki bakanın bulunduğu 14 Rus vatandaşına yaptırım uygulayacak. Hükumetten yapılan açıklamada; Rusya Federasyonu Eğitim Bakanı Sergey Kravstov'un ve Rusya Federasyonu Kültür Bakanı Olga Lyubimova'nın 17 Temmuz 2023 itibarıyla yaptırım listesine eklendiği belirtildi. Listede ayrıca, Kamçatka Valisi Vladimir Solodov, Adige Cumhuriyeti Başkanı Murat Kumpilov ve Rusya'nın Ukrayna Harkiv'i işgal ettiği dönemde sözde Bölge Askeri İdaresi Başkanı olarak atanan Vitaliy Gançev, Başkurdistan Cumhuriyeti Aile, Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanı Lenara İvanova, Moskova Bölge İdaresi Başkan Yardımcısı Vyaçeslav Duhin, Moskova Bölgesi Çocuk Hakları Komiseri Ksenia Mişonova, Donetsk'te Rus işgal güçlerinin atadığı sözde İnsan Hakları Komiseri Daria Morozova, Ukraynalı çocukları öldürme çağrısında bulunan gazeteci Anton Krasovskiy de yer aldı. Bu isimlerin, Ukraynalı çocukların yasa dışı olarak Rusya'ya kaçırılması ile ilişkili olduğu ifade edildi.

Rusya'nın kaçırdığı Ukraynalı çocuklara ne olacak? - QHA - Kırım Haber  Ajansı

"RUSYA,  UKRAYNA'YI HARİTADAN SİLMEYE ÇALIŞIYOR"

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı James Cleverley konuya ilişkin, "Çocukları zorla sınır dışı etmeye yönelik korkunç eyleminde ve Rusya'nın yaydığı nefret dolu propagandada, Putin'in gerçek niyetinin Ukrayna'yı haritadan silmek olduğunu görüyoruz" değerlendirmesini yaptı. Yaptırımlara değinen Bakan Cleverley, "Bugünkü yaptırımlar, Ukrayna'yı yok etmek, ulusal kimliğini silmek ve geleceğini yok etmek isteyenler de dahil olmak üzere Putin rejimini destekleyenlerin sorumluluğunu vurguluyor" dedi. 

Buna göre listeye dahil olan kişiler, Birleşik Krallık'a giriş yapamayacak ve ülkedeki varlıkları dondurulacak. 

UCM, PUTİN'E YAKALAMA KARARI ÇIKARDI

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), 17 Mart 2023 tarihinde Ukraynalı çocukların Rusya'ya kaçırılması nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında yakalama kararı çıkarmıştı. Kararın ömür boyu geçerli olacağı belirtilen açıklamada, Putin ile Belova'nın ömür boyu hapis cezasına çarptırılacağı vurgulandı. 

RUSYA YÜZ BİNLERCE UKRAYNALI ÇOCUĞU KAÇIRDI

Temmuz ayının başlarında, Rusya Parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyindeki Uluslararası Komite Başkanı Grigoriy Karasin, Ukrayna'daki çatışma bölgelerinden yaklaşık 700 bin çocuğun güya "güvenliği" için Rusya'ya getirildiğini söyledi. Rusya'ya kaçırılan Ukraynalı çocuklara, Ukraince konuşmanın yasaklandığı, Rus milli marşı ve Rus propaganda şarkılarının ezberletildiği biliniyor.

Rus esaretinden kurtarılan Ukraynalı çocuklar, söz konusu talepleri yerine getirmeyi reddeden çocukların ağır bir şekilde cezalandırıldığını belirtiyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.