SON DAKİKA
Hava Durumu

Baltık ülkeleri, Ukrayna'yı desteklemek için G7 deklarasyonuna katıldı

Litvanya, Letonya ve Estonya başbakanları, Ukrayna'yı desteklemek için G-7 deklarasyonuna katıldıklarını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2023 01:00
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2023 01:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Baltık ülkeleri, Ukrayna'yı desteklemek için G7 deklarasyonuna katıldı

Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte, Letonya Başbakanı Krisjanis Karins ve Estonya Başbakanı Kaja Kallas yaptıkları açıklamada, yalnızca NATO üyeliğinin, işgalci bir ülke olan Rusya'dan Ukrayna'ya karşı gelecek saldırıları önlemek için gerekli güvenlik garantilerini ve kalıcı caydırıcılığı sağlayabileceğini vurguladı.

Litvanya, Letonya ve Estonya başbakanları, ülkenin özgürlük, bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğünün savunulmasında Ukrayna halkı ve hükumetiyle güçlü desteklerini ve dayanışmalarını ifade etti. Başbakanlar, "Ukrayna'nın cesur mücadelesinin Avrupa-Atlantik güvenliğinin ve kurallara dayalı uluslararası düzenin korunmasına yardımcı olduğunun farkındayız." dedi.

ÜÇ ÜLKEDEN UKRAYNA'YA DESTEK SÖZÜ

Ayrıca üç ülke yetkilisi, Rusya'nın başlattığı işgal girişimi ve saldırıların ilk gününden itibaren Ukrayna'ya sağladıkları desteklerini yineleyerek ülkenin bağımsızlığını, egemenliğini, güvenliğini, demokrasisini ve refahını korumaya yönelik uluslararası çabalara katkıda bulunarak zafere kadar Ukrayna'ya destek sözü verdi.

11-12 Temmuz tarihlerinde Vilnius'ta yapılan NATO zirvesinde ittifak üyelerinin, Ukrayna'nın geleceğinin NATO'da olduğu ve Baltık ülkelerinin bu hedefi desteklemeye devam edecekleri konusunda anlaştıkları da kaydedildi. Burada yapılan açıklamada, "Ukrayna'nın NATO üyeliği aynı zamanda Avrupa-Atlantik güvenliğini ve istikrarını önemli ölçüde güçlendirecektir. Ukrayna, ortak demokrasi, bireysel özgürlük ve hukukun üstünlüğü ilkelerimizi savunmaya ve güvenliğine katkıda bulunmaya hazır olduğunu göstermiştir. Kuzey Atlantik bölgesi" denildi.

Öte yandan Baltık ülkelerinin başbakanları, Ukrayna ile Avrupa Birliği'ne katılım çabalarında işbirliği sözü vererek ve bu konudaki müzakerelerin bu yıl başlamasını bekliyor.

VİLNİUS ZİRVESİ

11-12 Temmuz 2023 tarihlerinde Vilnius'ta yapılan NATO zirvesinde Yediler Grubu (G7) ülkelerinin liderleri "Ukrayna'ya Destek Deklarasyonu" üzerinde anlaştı. Bildiriye daha sonra Belçika, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, İrlanda, Letonya, Hollanda, Norveç, Portekiz, Romanya, İspanya ve İsveç katıldı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.