SON DAKİKA
Hava Durumu

Avrupa Komisyonu Başkanı Kıyiv’e geliyor

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile görüşmek üzere 20 Eylül 2024 tarihinde Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’e gelecek.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 13:36
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 17:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Avrupa Komisyonu Başkanı Kıyiv’e geliyor

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 20 Eylül 2024 tarihinde Kıyiv’e geleceğini bildirdi.

Kış hazırlıkları için Ukrayna'nın enerji güvenliğine Avrupa Birliği (AB) adına destek veren Von der Leyen, "Ukrayna'ya yardım çabalarımız kapsamında yarın Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) ile bu konuları şahsen görüşmek üzere Kıyiv'e gideceğim." açıklamasında bulundu.

AB, UKRAYNA’YA 160 MİLYON AVROLUK ENERJİ DESTEĞİ SAĞLAYACAK

AB, Ukrayna’nın kış dönemi için 160 milyon avro değerinde enerji desteği sağlayacak. Von der Leyen konuya ilişkin "Bu kış için yaklaşık 160 milyon avroluk ek bir miktar ayıracağımızı duyurabilirim. Buna örneğin barınaklar ve ısıtıcılar için 60 milyon avroluk insani yardım ve onarım çalışmaları ve yenilenebilir enerji için yaklaşık 100 milyon avro dahildir. Ve bu 100 milyon avro AB’deki dondurulmuş Rus varlıklarının gelirlerinden geliyor."  dedi.

AB'DEN ÜÇ AŞAMALI PLAN 

Avrupa Komisyonu Başkanı Von der Leyen, Brüksel’de yaptığı basın toplantısında AB’nin Ukrayna’ya yönelik üç aşamalı bir enerji  yardım planı olduğunu duyurdu. Von der Leyen açıklamasında Rusya'nın Ukrayna'nın tüm enerji altyapısının yarısını yok ettiğini, bunun da üç Baltık ülkesinin toplam gücüne eşdeğer olduğunu kaydetti. Ayrıca siber korumayı güçlendirmek için Ukraynalı yetkililerle iş birliği yapılacağını belirtti.

Planın ilk aşaması, Rus bombardımanından zarar gören enerji tesislerinin onarılmasını içeriyor. Von der Leyen,  "Ukrayna'nın ihtiyacının yüzde 15'ini oluşturan 2,5 GW'lık kapasiteyi yeniden canlandırmayı hedefliyoruz.” dedi.

İkinci aşama ise  Ukrayna enerji sisteminin AB'den ithalatla desteklenmesi ve merkezi olmayan bir ağın geliştirilmesi. Von der Leyen bu aşamaya ilişkin "Ülkenin kış ihtiyacının yaklaşık yüzde 12'sini karşılayan Ukrayna'ya 2 GW elektrik ihraç ediyoruz. Bu, örneğin şu anda Rusya'nın yasadışı kontrolü altında olan Zaporijjya Nükleer Santrali’ndeki elektrik üretimi kaybına eşdeğer bir zararı telafi ediyor." ifadelerini kullandı.

Üçüncü aşama, ülkedeki enerji sisteminin istikrara kavuşturulmasına yönelik çalışmaları kapsıyor. AB, daha fazla yenilenebilir enerji kaynaklarının konuşlandırılmasını içerecek ve Ukrayna'nın enerjide daha bağımsız hale gelmesine yardımcı olacak merkezi olmayan enerji üretimini artırmayı planlıyor.

Von der Leyen, “Çatı üstü güneş enerjisi santrallerinin kurulması, büyük merkezi altyapıya göre daha zor ve onarılması daha kolaydır. Bu, ülkede daha istikrarlı bir enerji akışının sağlanmasına yardımcı olacaktır."  şeklinde konuştu.

AB, UKRAYNA’YA DESTEK OLMAYA HAZIR

AB’nin Kıyiv Büyükelçisi Katarina Maternova, AB'nin kış mevsiminde Ukrayna'ya destek olmaya hazırlandığını açıklamıştı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Von der Leyen ise, 4. Kırım Platformu Liderler Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “AB Ukrayna'nın toprak bütünlüğü desteklemekten asla yorulmayacaktır.” ifadelerini kullanmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.