SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD'den Rusya'nın Ukrayna'da işlediği savaş suçlarına ilişkin hamle!

ABD, Rusya'nın Ukrayna'da işlediği savaş suçlarının kanıtlarını UCM'ye gönderecek.

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2023 09:53
Haber Güncellenme Tarihi: 28.07.2023 10:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD'den Rusya'nın Ukrayna'da işlediği savaş suçlarına ilişkin hamle!

ABD Başkanı Joe Biden, işgalci Rus ordusunun Ukrayna'da işlediği savaş suçlarına dair süren soruşturmayı desteklemek amacıyla konuyla ilgili kanıtların Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) sunulmasını onayladı. ABD Senatosu Yargı Komitesi Başkanı Demokrat Dick Durbin ve Komitenin kıdemli üyesi Cumhuriyetçi Lindsey Graham, Biden'ın, kanıtların UCM'ye gönderilmesine onay verdiğini teyit ederek bu kararından ötürü Biden'ı tebrik etti. AA'nın dün aktardığı habere göre senatörlerin yaptığı ortak açıklamada, "Bir yıldan fazla bir süredir dünya, Putin ve güçlerinin Ukrayna halkına yaşattığı tarifsiz dehşetlere şahit oldu." ifadesi yer aldı.

UKRAYNA'DA SAVAŞ SUÇLARI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR!

Açıklamada, senatörlerin Biden'ın bu kararından memnun oldukları belirtilirken Ukrayna'da savaş suçlarının her geçen gün arttığı vurgulandı. Ayrıca ABD'nin Ukrayna'daki "bu korkunç suçlara müsamaha göstermeyeceği" bildirildi. 

Sözcü, Rusya'nın savaş suçu işlediğine ilişkin kanıtların toplanmasında Ukrayna Başsavcılığına yardımcı olmaları amacıyla uluslararası müfettiş ve savcılardan oluşan bir ekip görevlendirdiklerini kaydetti. Ukrayna Başsavcısı Andriy Kostin, ABD Kongresinde katıldığı oturumda, Ukrayna'da 80 bin civarında "savaş suçu delili" topladıklarını söylemişti.

UCM'NİN PUTİN HAKKINDAKİ YAKALAMA KARARI

UCM, 17 Mart'ta, Ukrayna'da işlenen suçlara ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında, Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova'nın savaş suçu işledikleri gerekçesiyle yakalama kararı çıkarıldığını duyurmuştu.

Rusya İçişleri Bakanlığı, Putin hakkında yakalama kararı veren UCM Başsavcısı Karim Han hakkında 19 Mayıs'ta arama kararı çıkartmıştı.

Ukrayna, bir süredir savaşı başlatmaktan sorumlu tuttuğu Rus askerleri ve siyasi liderlerinin yargılanması için saldırı suçundan yargılanabilmeleri için özel mahkeme kurulmasını istiyor.

Biden, UCM'nin Putin hakkındaki yakalama kararına ilişkin "(Putin) Bariz bir şekilde savaş suçları işledi." diyerek, kararı haklı bulduğunu belirtmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.