SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD'den Rusya'nın kaçırdığı Ukraynalı çocuklar raporu

ABD Dışişleri Bakanlığının raporunda, Rusya'nın savaş bölgesinden kaçırdığı Ukraynalı çocukların sözde "eğitimi ve evlat edindirilmesi için" kamplar kurduğu belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 15.02.2023 11:42
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.2023 11:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD'den Rusya'nın kaçırdığı Ukraynalı çocuklar raporu

İşgalci Rusya, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik saldırılara devam ediyor. Ukrayna'da acımasız bir tutum sergileyen Rusya, Ukraynalı çocukları savaş bölgelerinden kaçırıyor. 

RUSYA SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığının Yale Üniversitesi desteğiyle hazırladığı raporda, Rusya'nın savaş bölgelerinden kaçırdığı Ukraynalı çocukları güya eğitmek ve evlat edindirmek için kamplar kurduğu belirtildi. En az 40 çocuk için bakım merkezi kurulduğu ifade edilen raporda, Rusya'nın "binlerce Ukraynalı çocuk için potansiyel bir savaş suçu" işlediği vurgulandı. 

"UKRAYNALI ÇOCUKLARIN YENİDEN EĞİTİMİ VE EVLAT EDİNİLMESİ İÇİN SİSTEMATİK PROGRAM"

"Ukraynalı Çocukların Yeniden Eğitimi ve Evlat Edinilmesi İçin Rusya'nın Sistematik Programı" başlıklı raporda, Rusya'nın Sibirya'dan Karadeniz kıyılarına dek kurduğu kampların belgeleri paylaşıldı. Açıklamada, bu durumun Cenevre Sözleşmesine aykırı olduğunun altı çizilerek,  "Rusya, yerleri değiştirilen ve sınır dışı edilen Ukraynalı çocukların kayıt listelerini paylaşmalı ve dışarıdan bağımsız gözlemcilerin, Ukrayna'nın Rusya işgali altındaki bölgelerinde ve Rusya içinde ilgili tesislere girişine izin vermelidir" ifadeleri kullanıldı. 

ABD tarafından yapılan açıklamada, "ABD'nin, Ukrayna'nın yanında yer alacağı ve Rusya'nın korkunç suistimallerinin ne kadar sürerse sürsün peşine düşeceği"  belirtildi. 

RUSYA, EN AZ 6 BİN ÇOCUĞU KIRIM'A KAÇIRDI

işgalci Rusya, kontrol altına aldığı Ukrayna bölgelerinden çocuklar başta olmak üzere Ukrayna vatandaşlarını kaçırmaya devam ediyor. İşgalcilerin, 24 Şubat’tan bu yana işgal altına alınan Ukrayna bölgelerinden en az 6 bin çocuğu yasa dışı olarak Rus işgali altındaki Kırım’a sevk ettiği öğrenildi.

Bölgesel İnsan Hakları Merkezi avukatı Katerına Raşevska, “Rusya’nın başlattığı geniş çaplı işgal saldırısının başından 2022 yılının sonuna kadar, yeni işgal altına alınan Ukrayna bölgelerinden Kırım’a sözde tatil yapmaları için en az 6 bin çocuk gönderildi. Bu çocukların çoğu tatil tesisleri yerine askeri okul kışlalarına yerleştiriliyordu ve burada 'askeri eğitime' tabi tutuluyordu" ifadelerini kullandı.

BAZI ÇOCUKLARDAN HABER ALINAMIYOR

Raşevskaya, işgalcilerin aileleri tehdit ederek çocukların Kırım’a gönderilmesi yönünde telkinde bulunduğunu aktararak, “Bazı anne babalar çocuklarının nerede olduğunu hala bilmiyorlar. Çocuklar Yalta’da mı yoksa Rusya’ya mı götürüldüler belli değil” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.