SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD’den Rusya’nın barış planına tepki: BM Şartı'na, ahlaka, sağduyuya aykırıdır

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, 17 Haziran 2024 tarihinde yaptığı açıklamada Rusya’nın barış planını tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 18.06.2024 12:22
Haber Güncellenme Tarihi: 18.06.2024 13:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD’den Rusya’nın barış planına tepki: BM Şartı'na, ahlaka, sağduyuya aykırıdır

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller,  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in barış planına ilişkin açıklama yaptı.

Miller, "Putin, Rusya'nın gelecekteki saldırganlığına karşı savunmasız kalması için Ukrayna'nın silahsızlanmayı kabul etmesini talep etti. Hiçbir sorumlu ulus bunun barış için makul bir temel olduğunu söyleyemez. Bu, BM Şartı'na aykırıdır. Temel ahlaka aykırıdır. Temel sağduyuya aykırıdır." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın herhangi bir ciddi, iyi niyetli tartışmaya hazırlıksız olduğunu söyleyen Miller, “Ukrayna'nın kritik altyapısına yönelik bombalama kampanyalarını sürdüren, Karadeniz'deki gemileri tehdit eden ve onbinlerce Ukraynalı çocuğu zorla yer değiştiren Rusya'nın eylemleri bunu özellikle açıkça ortaya koyuyor.” dedi. 

PUTİN'DEN ANLAMSIZ TEKLİF: BARIŞ GÖRÜŞMELERİ İÇİN ŞARTLARINI AÇIKLADI

İsviçre'nin ev sahipliğinde 15-16 Haziran'da düzenlenen Ukrayna Barış Zirvesi'ne saatler kala Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, barış görüşmelerine başlamak için birtakım koşullar açıklamıştı.

Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'nın tamamına yönelik olarak başlattığı topyekûn saldırılar ile işgal girişimi karşısında adil bir barışın tesis edilmesi gayesiyle toplanan ve Rusya'nın katılmayacağı zirve öncesinde Putin, Ukrayna birliklerinin Lugansk, Donetsk, Herson ve Zaporijjya bölgelerinden tamamen çekilmesi ve Ukrayna'nın NATO'ya katılmayacağına dair söz vermesi durumunda görüşmelerin yapılabileceğini belirtmişti.

Putin, Ukrayna toprak bütünlüğünü yok sayarak ileri sürdüğü ön koşulların yerine getirilmesi durumunda Rusya'nın işgal saldırılarını derhal durdurabileceğini ve Ukrayna kuvvetlerinin güvenli bir şekilde geri çekilmesinin garanti edileceğini beyan etmişti.

Putin tarafından gündeme getirilen söz konusu olayın akabinde, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Danışmanı Mıhaylo Podolyak (Mykhailo Podolyak) ise Putin'in ifadelerinin ciddi bir barış girişimi olmadığını kaydederek, Putin'in sunduğu koşullarla "uzlaşı bulmanın" mümkün olmadığını vurgulamıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.