SON DAKİKA
Hava Durumu

AB zirvesinin ana gündemi, Ukrayna’ya sağlanacak olan 50 milyar avroluk maddi destek

AB liderleri, Macaristan'ın veto ettiği Ukrayna’ya yönelik bütçe değişikliği önerisini, 1 Şubat’ta gerçekleşecek olan rutin zirvede görüşecek.

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2024 17:41
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2024 17:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB zirvesinin ana gündemi, Ukrayna’ya sağlanacak olan 50 milyar avroluk maddi destek

Avrupa Birliği (AB) liderleri, 1 Şubat'ta Ukrayna’ya yönelik 50 milyar avroluk fon amacıyla uzun dönemli bütçe değişikliklerini ve Orta Doğu'daki son durumu, İsrail-Filistin meselesi ve AB'nin Kızıldeniz'e donanma gönderme durumu kapsamında değerlendirecek.

AB, 4 yılda kesintisiz destek sağlayabilmek için, 50 milyar avroluk bir fon desteği vermek istiyor. Ancak Macaristan, 14-15 Aralık 2023 tarihinde gerçekleşen AB zirvesinde Ukrayna’ya sağlanması planlanan söz konusu fonu veto etmişti. 

ASKERİ DESTEĞİN ARTIRILMASINI PLANLIYOR

Yarın gerçekleşecek olan zirvede, Ukrayna’ya askeri desteği hızlandırma konusu da ele alınacak. Avrupa Birliği (AB), Mart 2024'e kadar Ukrayna'ya 1 milyon top mermisi sağlamayı ve eğitim verdiği Ukrayna askeri sayısını 40 bine çıkarmayı amaçlıyor. 

UKRAYNA VE MACARİSTAN'DAN İŞBİRLİĞİ SİNYALLERİ

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto ile 29 Ocak'ta Ukrayna'nın Ujgorod şehrinde bir araya gelmişti. Yermak, ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Her iki taraf da Macaristan Başbakanı ve Ukrayna Cumhurbaşkanı düzeyinde bir görüşme yapmakla ilgili olduğunu ortaya koydular. Bugün, bu görüşmeye doğru güçlü bir adım attığımıza inanıyorum. Elbette bu görüşmenin başarılı olmasından ve ilişkilerimizde gerçekten yeni sayfa açılmasından ilgi duyuyoruz" demişti.

MACARİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI: SAVAŞI KINIYORUZ

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto yaptığı açıklamada Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediklerini vurgulamıştı. Szijjarto, "Savaşı kınıyoruz ve komşularımızda bir an önce barışın tesis edilmesini istiyoruz" dedi. Ayrıca Szijjarto, Macaristan’ın birlikte çalışmaya hazır olduklarını ve yapılması gereken birçok işin olduğunu ifade ederek işbirliğine açık olduklarını dile getirmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.