SON DAKİKA
Hava Durumu

AB’nin Rusya’dan gaz ithalatı yüzde 71 azaldı

Enerjiden sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Kadri Simson, Brüksel’de 4 Mart tarihinde AB’nin Rusya'dan gaz ithalatının 2021'den bu yana yüzde 71 oranında azaldığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2024 21:40
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2024 22:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB’nin Rusya’dan gaz ithalatı yüzde 71 azaldı

İşgalci Rusya, 24 Şubat 2022'de Ukrayna topraklarının tamamına karşı işgal girişimi ve saldırılara başladı. İşgal girişimi sonucunda Avrupa Birliği'nden Rusya'ya sert yaptırım kararları gelmeye başladı. Bu kapsamda, Rusya'nın petrol ve doğal gaz ihracat gelirleri düşüş gösteriyor. 

Enerjiden sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Kadri Simson, Brüksel'deki Enerji Konseyi basın toplantısında açıklama yaptı. Simson basın toplantısında, “Rusya'nın gaz arzı, geçen yıl AB'nin toplam gaz ithalatının yüzde 1.5'ini oluşturuyordu; bu oran 2022'deki yüzde 24'tü ve savaş başlamadan önceki yıl bu oran yüzde 45'e kadar çıkmıştı. Genel olarak Rusya'dan gaz ithalatı 2021'den bu yana yüzde 71 azaldı” dedi. Simson konuşmasında Avrupa’nın ana tedarikçileri Norveç ve ABD olduğunu da kaydetti.

“UKRAYNA'NIN YANINDA DURMA KARARLILIĞIMIZIN DEVAM ETTİĞİNİ TEYİT ETTİK”

Enerjiden sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Kadri Simson, Tarafımızca Ukrayna'nın yanında durma kararlılığımızın devam ettiğini teyit ettik. Özellikle son iki yılda elde edilen iki başarıdan gurur duyuyorum. Birincisi, Enerji Topluluğu ile ortaklaşa, şu anda 405 milyon avro toplayan ve Rus saldırılarından zarar gören enerji altyapısını onarmamıza yardımcı olan Ukrayna Enerji Destek Tesisi'nin oluşturulmasıdır. İkincisi, Ukrayna elektrik ağının Kıta Avrupası ile senkronize edilmesidir; bu,Ukrayna'ya elektrik tedarikinde istikrarın yanı sıra bir miktar ihracat geliri de sağlar” dedi.

AVUSTURYA, RUSYA İLE GAZ İTHALATINA İLİŞKİN SÖZLEŞMEYİ FESHETMEK İSTİYOR

Avusturyalı yetkililer, enerji şirketi OMV'nin Gazprom ile olan uzun vadeli sözleşmesinin feshi de dahil olmak üzere Rus gazı ithalatını durdurmak için önlem almak gerektiğini vurgulamıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.