SON DAKİKA
Hava Durumu

Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu Bakü'de toplandı!

TDT, Uluslararası Türk Akademisi ve TDK iş birliğinde gerçekleşen Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu üçüncü toplantısı bugün Azerbaycan'da başladı.

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2024 11:32
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2024 11:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu Bakü'de toplandı!

Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu üçüncü toplantısı 9 Eylül 2024 tarihinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü’de başladı. Toplantı, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), Uluslararası Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu (TDK) iş birliğinde gerçekleşti.

Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Şahin Mustafayev, katılımcılara komisyonun kuruluş süreci hakkında bilgi vererek, projeyi başlatanlara ve katılımcılara teşekkür etti.

Mustafayev, toplantının ana hedeflerinin ortak alfabe fikrinin geliştirilmesinde kaydedilen ilerlemeyi tartışmak ve geliştirilmesi yönünde atılacak adımları belirlemek olduğunu aktardı.

Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanı Emin Amrullayev, Türk dünyasının ortak alfabesinin oluşturulması, Türk devletlerinin gelişimi ve yakın iş birliği bağlamında gerekli bir adım olarak değerlendirdi.

Toplantıda, Türk dünyasında yaşanan hızlı entegrasyon süreçlerinin ortak alfabenin oluşturulması başta olmak üzere birçok konu ele alındı.

TÜRK DÜNYASI ORTAK ALFABE KOMİSYONU

Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, TDT'nin girişimiyle her Türk devletinden sorumlu iki temsilcinin katılımıyla kurulmuş olup, Uluslararası Türk Akademisine bağlı olarak faaliyet göstermektedir. Şimdiye kadar 2 toplantı yapıldı. İlk toplantı 28-29 Mayıs 2023'te Astana'da, ikinci toplantı ise 6-7 Mayıs 2024'te Bakü'de gerçekleşmişti. İş birliği sonucunda her işaret ve sesin uyumlu hale getirilerek 34 harften oluşan ortak bir alfabe oluşturulmasına karar verilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.