SON DAKİKA
Hava Durumu

KYB'li Kerkük Valisi ilk günden Türk düşmanlığına başladı!

Türkmenlerin yok sayıldığı seçimle göreve gelen Kerkük Valisi Rebvar Taha, imzaladığı ilk evrakta resmî dil olan Türkçenin yerine İngilizceyi kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2024 10:47
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2024 12:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KYB'li Kerkük Valisi ilk günden Türk düşmanlığına başladı!

Tarihi Türk kenti Kerkük'te Türkmenlerin yok sayılarak 10 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleştirilen Vali ve İl Meclis Başkanı seçimlerinin ardından bir skandal daha yaşandı. Türkmenlerin protesto düzenlediği gün Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid'ten mazbatasını alan Kerkük Valisi Rebvar Taha, bu kez de Türkçeyi yok saydı. 

TÜRKÇEYİ İNGİLİZCE İLE DEĞİŞTİRDİ!

Tartışmalı Vali Taha'nın göreve başladığının duyurulmasının ardından imzaladığı ilk resmî belgede, yerel resmî dil olan Türkçenin yerine Irak'ın resmî dili olmayan İngilizceyi kullandığı görüldü. Irak Türkmen Cephesi (ITC) tarafından paylaşılan bilgide, "Kerkük'ün yeni Valisi, Anayasa'yı açıkça ihlal ederek Türkmen dilini resmi yazışmalardan kaldırdı." ifadesi yer aldı. Gelen tepkiler üzerine Taha'nın tüm resmî kurumlarda Türkçe kullanılması yönünde talimat verdiği iddia edildi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, 1 Mart 2023'te Kerkük'te Arapça ve Kürtçenin yanı sıra devlet kurumlarında Türkçenin kullanılması yönünde talimat vermişti.

Resim

Resim

KERKÜK'TEKİ SEÇİM SKANDALI

Toplamda 16 üyesi bulunan Kerkük İl Meclisi, 10 Ağustos 2024'te 9 üye ile gerçekleştiridiği sözde seçimle Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) partisine mensup Rebvar Taha'yı Valilik görevine getirdi. Öte yandan Arap Koalisyonundan Muhammed Hafız ise İl Meclis Başkanı seçildi. Türkmenlerin saf dışı bırakılarak yapıldığı oylama tartışma yaratırken, kentteki etnik gruplar arasındaki gerginlik yükseldi.

Ayrıca seçime Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) üyeleri ve 3 Arap üye de seçime katılım sağlamadı. Irak Türkmen Cephesi (ITC) bir otel odasında gerçekleştirilen sözde seçimin yasal olmadığını belirterek, seçimin iptali için Yüksek Federal Mahkeme'ye başvuruda bulundu. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.