SON DAKİKA
Hava Durumu

Romanya, Azerbaycan ve Kazakistan'ın enerji projelerini destekliyor

Romanya Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Ana Cristina Tinca, AB ülkesi olarak Romanya'nın enerji güvenliği iyileştirme ve Türkistan bölgesiyle iş birliğini güçlendirme konusunda iş birliğine açık olduğunu vurgulayarak; Azerbaycan ve Kazakistan'ın enerji projelerine desteklerini sürdüreceklerini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2024 15:51
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2024 16:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Romanya, Azerbaycan ve Kazakistan'ın enerji projelerini destekliyor

Romanya Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Ana Cristina Tinca, Romanya'nın Azerbaycan ve Kazakistan'ın enerji projelerini desteklemeye devam etmeyi planladığını açıkladı.

AZERBAYCAN, AVRUPA BİRLİĞİ VE KAZAKİSTAN'I BAĞLAYAN EN DOĞAL KANAL

Azerbaycan'ın Avrupa Birliği (AB) ve Kazakistan'ı birbirine bağlayan ülke olduğunu ifade eden Devlet Sekreteri Tinca, Romanya'nın bir AB ülkesi olarak projelere vereceği desteği "Avrupa Birliği ile Kazakistan'ı birbirine bağlayan ve onları politik ve ekonomik olarak yakınlaştıran en doğal kanal, Güney Kafkasya bölgesi ve Hazar kıyısındaki bir ülke olan Azerbaycan'dır. Kazakistan ve Azerbaycan'ın her ikisinin de Avrupa Birliği için önemli enerji ortakları olduğunu belirtmek de aynı derecede önemlidir. Sonuç olarak, Avrupa Birliği ve özellikle Romanya enerji güvenliğini iyileştirmeyi amaçlayan tüm girişimlere desteklerini sürdürecektir." ifadeleriyle açıkladı. 

ROMANYA TÜRKİSTAN BÖLGESİYLE İLİŞKİLERİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN İŞ BİRLİĞİNE HAZIR

Tinca, Romanya'nın tedarik kaynaklarının ve ulaşım yollarının çeşitlendirilmesi, yeni enerji kaynaklarının sürdürülebilir şekilde geliştirilmesi ve yeşil ekonomilere dengeli bir geçişin teşvik edilmesi konularında kaygı duyduğunu belirtti. Konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Hazar ve Karadeniz üzerinden taşınan hidrokarbon hacimlerinin artırılması, yeni altyapı kapasitelerinin inşa edilmesi veya mevcut olanların genişletilmesi ve yeşil enerjinin geliştirilmesi bizim için önemli ilgi konuları olmaya devam ediyor. Bağlantıya gelince, Kazakistan, Azerbaycan ve Avrupa Birliği'ndeki (Romanya dahil) politika yapıcıların ulaşım ve lojistik, enerji ve dijital bağlantının geliştirilmesinin önemi konusunda aynı görüşleri paylaştığına inanıyoruz.

Ayrıca Tinca tarafından Romanya'nın Karadeniz'de düzenli feribot seferleri, Karadeniz'in altından elektrik kablosu geçirilmesi (Yeşil Elektrik Koridoru), Güney Kafkasya'ya doğru su altı fiber optik kablo ve Karadeniz-Hazar Denizi Yük Taşımacılığı Koridoru gibi önemli projelerde aktif rol aldığı vurgulandı. Tinca "Bu projeler aynı zamanda Avrupa ile Kazakistan ve daha geniş olarak Orta Asya arasındaki bağlantıların güçlendirilmesine de katkı sağlıyor." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.