SON DAKİKA
Hava Durumu

Özbekistan sandık başında

Özbekistan'da halk, Yasama Meclisi ile belediye meclisi üyelerini belirlemek için ilk kez çoğunlukçu ve orantılı nispi sisteme göre gerçekleştirdiği seçim kapsamında bugün sandık başına gitti.

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2024 09:38
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2024 09:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Özbekistan sandık başında

Özbekistan halkı, bugün saat 08.00 itibarıyla ülke parlamentosunun alt kanadı olan Yasama Meclisi (Âli Meclis) ile belediye meclisleri üyelerini belirlemek için sandık başına gitti. 20 milyona yakın seçmen, meclis üyelerini belirlemek için saat 20.00'ye kadar oy kullanabilecek. 

Ülkede ilk kez çoğunlukçu ve orantılı nispi temsil sisteme göre gerçekleştirilen seçimde; Milli Yükseliş Demokrat Partisi, Halk Demokrat Partisi, Liberal Demokrat Partisi, Adalet Sosyal Demokrat Partisi ve Ekoloji Partisi olmak beş parti, 875 aday 150 sandalye için yarışıyor.

ÖZBEKİSTAN'DA YENİ SEÇİM SİSTEMİ

Özbekistan'da bu yıl ilk kez uygulanacak olan seçim yasası, Yasama Meclisi'ne seçilecek 150 milletvekilinin yarısının çoğunlukçu, diğer yarısının ise orantılı nispi temsil sistemine göre belirleneceği bir reformu içeriyor. Yeni düzenlemeye göre, milletvekili adayı listelerinde kadınların oranı en az yüzde 40 olacak ve parti üyesi olmayan adaylar da listeye dahil edilebilecek.

ÖZBEKİSTAN'DA İLK KEZ

Söz konusu seçim yasasına göre, Özbekistan'daki siyasî partilerin milletvekili adayı listelerinin en az yüzde 40'ı kadınlardan oluşacak. Ayrıca, partilere üye olmayan adaylar da listeye dahil edilebilecek. Bu değişiklik, ülkenin siyasî temsilini daha kapsayıcı hale getirmeyi hedefliyor.

ÖZBEKİSTAN'DA KİMİN KADERİ DEĞİŞECEK?

27 Ekim'deki seçimlerde en fazla oy alan parti, başbakan adayını belirleme hakkına sahip olacak ve bu aday, devlet başkanının onayına sunulacak. Bu durum, seçimlerin sonucunun ülkenin siyasî geleceği üzerinde büyük bir etkisi olacağını gösteriyor. 

"ÇOĞUNLUKÇU-ORANTILI" SİSTEME GEÇİŞ

Özbekistan'da bugüne kadar uygulanan çoğunlukçu seçim sisteminin yerini alacak olan yeni "çoğunlukçu-orantılı nispi temsil" sistemi, 31 Ekim 2023'te kabul edildi ve 24 Kasım'da Senato tarafından onaylandı. Aralık 2023'te Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev tarafından imzalanarak yürürlüğe giren yasa, ülkedeki siyasî dengeleri yeniden şekillendirecek.

20 MİLYON SEÇMEN, 5 PARTİ VE YENİ SEÇİM SİSTEMİ

Yaklaşık 20 milyon seçmenin bulunduğu Özbekistan'da, 2019'da yapılan son parlamento seçimlerinde mevcut partiler arasında ciddi bir rekabet yaşanmıştı. Bu yılki seçimler, ülkenin siyasî manzarasında önemli değişimlere yol açabilir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.