SON DAKİKA
Hava Durumu

Özbekistan halkı, Cumhurbaşkanlığı erken seçimi için sandık başına gidecek

Özbekistan'da 9 Temmuz 2023 tarihinde Cumhurbaşkanlığı için erken seçim heyecanı yaşanacak. Seçim için erken oy kullanma süreci bugün tamamlandı.

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2023 17:21
Haber Güncellenme Tarihi: 07.07.2023 17:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Özbekistan halkı, Cumhurbaşkanlığı erken seçimi için sandık başına gidecek

Özbekistan'da 9 Temmuz’da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı erken seçimi için erken oy kullanma süreci tamamlandı. Özbekistan Merkez Seçim Komisyonu, pazar günü yapılacak olan seçim için 28 Haziran’da başlayan erken oy kullanma sürecinin 6 Temmuz 2023 itibarıyla sona erdiğini dile getirdi.

Özbekistan halkı, 9 Temmuz 2023 tarihinde cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidecek.

39 ÜLKEDE 55 SANDIK KURULDU

Özbekistan'daki mevcut seçim yasasına göre, seçim günü kayıtlı oldukları bölgelerde bulunamayan seçmenler, seçim merkezlerine sunacakları gerekçeli dilekçelerle erken oy kullanma imkanından yararlanıyor. Özbekistan Merkez Seçim Komisyonu, erken oy kullanma sürecinde 100 bini yurt dışında olmak üzere 400 binden fazla seçmenin oy kullandığını belirtti.

Özbekistan'da Cumhurbaşkanlığı erken seçimi için ülke genelinde 10 bin 760 seçim sandığı kuruldu. Ülkede toplam 20 milyon civarında kayıtlı seçmen bulunuyor. Yurtdışındaki Özbekistan vatandaşları ise 9 Temmuz'da aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 39 ülkede kurulan 55 sandıkta oylarını kullanabilecek.

SEÇİM İÇİN 4 ADAY YARIŞIYOR

Ülkede, 30 Nisan 2023'te yapılan referandumda anayasa değişikliğinin kabul edilmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı erken seçimi için karar alınmıştı. Seçimde; Özbekistan Liberal Demokrat Partisinden yeniden aday gösterilen Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in yanı sıra Halk Demokrat Partisi adayı Uluğbek İnayatov, Özbekistan Ekoloji Partisinden Abduşukur Hamzayev ve Adalet Sosyal Demokrat Partisinden Roba Mahmudova yarışıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.