SON DAKİKA
Hava Durumu

Özbekistan'daki milletvekili seçimlerinin tarihi belli oldu

Özbekistan'da bu sene gerçekleştirilecek olan milletvekili seçimleri 27 Ekim 2024 tarihinde yapılacak. Özbekistan'da seçimler ilk kez çoğunlukçu-nispi sistem ile yapılacak.

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2024 14:08
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2024 15:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Özbekistan'daki milletvekili seçimlerinin tarihi belli oldu

Özbekistan Merkezî Seçim Komisyonunun 26 Temmuz tarihli toplantısında, Âli Meclis Yasama Meclisi ve yerel meclislerde görev alacak milletvekilleri seçimlerinin 27 Ekim 2024 tarihinde yapılacağı açıklandı. Özbekistan tarihinde ilk kez Âli Meclis Yasama Meclisi seçimleri karma seçim sistemi ile yapılacak.

Özbekistan'da ilk kez gerçekleştirilecek olan karma seçim, çoğunlukçu ve nispi sistem esasına göre belirlenecek. 75 milletvekili çoğunluk sistemine (seçmenlerin tercih ettiği adaya oy vermesine) göre, diğer 75 milletvekili ise nispi sisteme (siyasi partilere verilen oylara) göre seçilecek.

ÇOĞUNLUKÇU VE ORANTILI NİSPİ TEMSİL YASASI 

Özbekistan Yasama Meclisince "çoğunlukçu-orantılı nispi temsil" sistemine geçiş yasası, 31 Ekim 2023'te kabul edildikten sonra 24 Kasım 2023'te Senato tarafından onaylandı. Düzenleme, Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev tarafından imzalanmasının ardından yayımlanarak yürürlüğe girdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.