SON DAKİKA
Hava Durumu

Özbekistan’da tarihi parlamento seçimleri için erken oy kullanma süreci başladı!

Özbekistan'da parlamento seçimleri için erken oy kullanma süreci başladı. 21 milyon seçmenin bulunduğu ülkede, yeni anayasa ve seçim yasası ile 875 aday, 150 sandalye için yarışacak.

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2024 11:20
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2024 13:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Özbekistan’da tarihi parlamento seçimleri için erken oy kullanma süreci başladı!

Özbekistan Merkez Seçim Komisyonu, 27 Ekim'de gerçekleşecek parlamento seçimleri için erken oy kullanma sürecinin başladığını duyurdu. Parlamento seçimlerinin yapılacağı gün ülkede veya kayıtlı olduğu yerde bulunmayacak seçmenler, 16-23 Ekim tarihleri arasında oylarını erken kullanabilecek.

KAYITLI 21 MİLYON SEÇMEN VAR

Vatandaşların, oylarını erken kullanabilmeleri için seçim gününde yurt dışında olacağını gösteren uçak bileti, görevlendirme veya seyahat belgesini ibraz etmeleri ve erken oy kullanmak için sandık yetkililerine dilekçe yazmaları gerekecek.

Ülkede yaklaşık 21 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor. Seçimler için 11 binden fazla sandık kurulmuş durumda. Yurt dışında yaşayan seçmenler ise, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 40'a yakın ülkede kurulan 50’den fazla sandıkta oy kullanabilecek.

YENİ ANAYASA VE YENİ SEÇİM YASASI

Bu yıl yapılacak Parlamento seçimleri, ülkenin yeni anayasasının kabul edilmesinin ardından düzenlenen ilk seçimler. Milli Yükseliş Demokrat Partisi, Halk Demokrat Partisi, Liberal Demokrat Partisi, Adalet Sosyal Demokrat Partisi ve Özbekistan Ekoloji Partisinden toplam 875 aday, 150 sandalye için yarışacak.

YENİ SEÇİM SİSTEMİ

Geçen yıl yapılan değişikliklerin ardından bu seçimlerde yürürlüğe giren yeni seçim yasası, Özbekistan Âli Meclis seçimlerini çoğunlukçu ve orantılı nispi temsil sistemine göre düzenliyor. Seçimlerde, 75 bölgeden 75 milletvekili çoğunlukçu sistemle, 75 milletvekili ise orantılı nispi temsil sistemine göre seçilecek. Orantılı temsil için 500 aday, çoğunlukçu sistem için ise 375 aday yarışacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.