SON DAKİKA
Hava Durumu

Özbekistan'da 2. Uluslararası Sanat Makam Forumu düzenleniyor

Özbekistan'ın Cizzak kentinde Uluslararası Sanat Makam Forumu'nun ikincisi gerçekleştiriliyor. 27-30 Haziran 2024 tarihleri arasında tertip edilecek olan etkinliğe Türkiye dahil olmak üzere 80'den fazla ülkeden katılım sağlandı.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2024 16:50
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2024 19:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Özbekistan'da 2. Uluslararası Sanat Makam Forumu düzenleniyor

Özbekistan'ın Zaamin bölgesinde yer alan Cizzak kentinde Uluslararası Sanat Makam Forumu düzenlendi. Özbekistan, 27 Haziran 2024 tarihinde ikincisi gerçekleştirilen Uluslararası Sanat Makam Forumu'na yoğun bir katılımla ev sahipliği yaptı. 

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Genel Konferansı 42. Oturumu Başkanı Simone Miculescu, İslam Dünyası Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (ICESCO) Genel Direktörü Salim Muhammad Al-Malik, Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Sultan Raev, Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Aktota Raimkulova, Türk Devletleri Parlamenterler Asamblesi Genel Sekreteri Mehmet Süreya Ar, Bağımsız Devletler Topluluğu Genel Sekreter Yardımcısı Nurlan Seytimov, Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Kazakistan Cumhurbaşkanı Danışmanı Malik Otarbayev, Tacikistan Sosyal Kalkınma, Kültür ve Halkla İlişkiler Cumhurbaşkanı Yardımcısı Abdullo Rahmonzoda, Kırgızistan Kültür, Bilgi, Spor ve Gençlik Politikası Bakanı Altınbek Maksutov, Azerbaycan Kültür Bakanı Adil Gabiloğlu Kerimli'nin katıldığı programda Kırım Derneği Genel Merkezini ise Derneğin Müzik ve Halk Dansları Topluluğu Cıyın Ansambli'nin dans eğitmeni Evelina Kemileva temsil etti.

Protokol

PROGRAMIN AÇILIŞ KONUŞMASINI ÖZBEKİSTAN CUMHURBAŞKANI YAPTI

80 ülkeden fazla katılımın sağlandığı forumda 400 konuk yer aldı. Müzik ve dansların icra edildiği programın açılış konuşmasını ise Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev yaptı. Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, makam sanatının tarihinden ve öneminden söz etti. Büyük bir konser ile başlayan etkinlikte Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu solistlerinden Çiğdem Gürdal Özbek Türkçesinde bir şarkı seslendirdi.

Mirziyoyev

Çiğdem Gürdal

Makam sanatının ele alınacağı uluslararası forumda çok sayıda konferans, etkinlik ve toplantıların yanı sıra Özbek Türklerinin kültürünün tanıtılması amaçlanıyor. 30 Haziran 2024 tarihinde son bulacak olan forumun sonunda "En İyi Makam Topluluğu", "En İyi Solist-Enstrümantalist" ve "En İyi Solist-Vokalist" yarışmalarının sonuçları açıklanacak. 

Kostüm standı

MAKAM SANATI NEDİR?

UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde 2008 yılından beri yer alan “Makam Sanatı” Türkistan bölgesinin klasik müziğidir. "Shashmaqam" olarak da belirtilen klasik müzik, 16. yüzyılın sonlarında Buhara'da bu şehrin bölgesel bir başkent olduğu dönemde ortaya çıkmıştır. Klasik müzik, Azerbaycan Muğam ve Uygur muqam sanatı ile ile yakından ilişkilidir. Altı makam olarak tercüme edilen ad, klasik Fars geleneksel müziğine benzer altı farklı Müzikal modda altı bölüm içeren müziğin yapısını ifade eder. Konuşulan Tasavvuf şiirinin ara bölümlerinde müziği kesintiye uğrar, tipik olarak daha düşük bir tondan başlar ve kademeli olarak yükselir.

Video. Muğam: Azerbaycan kültürünün asırlık müzik geleneğini keşfedin

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.