SON DAKİKA
Hava Durumu

Özbekistan 2026'ya kadar Dünya Ticaret Örgütüne katılmayı planlıyor

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) çalışma grubu, Özbekistan'ı "ek yükümlülükler üstlenmeye" çağırdı.

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2024 21:29
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2024 21:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Özbekistan 2026'ya kadar Dünya Ticaret Örgütüne katılmayı planlıyor

Özbekistan'ın DTÖ'ye katılımıyla ilgili özel komisyona başkanlık eden Özbekistan Başbakan Yardımcısı Cemşid Hocayev (Jamshid Khodjaev), Özbekistan'ın 2026 yılında Kamerun'da düzenlenecek olan 14. Bakanlar Toplantısı öncesinde DTÖ'ye katılmayı planladığını bildirdi.

"ÖZBEKİSTAN, DTÖ'YE KATILMA KARARLILIĞINI SÜRDÜRÜYOR"

Özbekistan merkezli çevrim içi haber sayfası Kun.uz'da yer alan habere göre, Cenevre'de gerçekleşen müzakerelerde, Özbekistan heyetini Başbakan Yardımcısı Cemşid Hocayev, DTÖ İşlerinden Sorumlu Cumhurbaşkanlığı Özel Temsilcisi Aziz Urunov, Ekonomi ve Maliye Bakanlığı Başkan Yardımcısı Akhadbek Khaydarov, Adalet Bakanlığı Başkan Yardımcısı Alişer Karimov (Alisher Karimov) ve Tarım Bakanlığı Başkan Yardımcısı Akmaljon Kosimov temsil etti.

Başbakan Yardımcısı, “Özbekistan, Dünya Ticaret Örgütüne katılma kararlılığını sürdürüyor ve anlamlı bir ilerleme kaydetmek için her türlü çabayı gösteriyoruz” dedi.

Çalışma grubunun başkanlığını yürüten Güney Kore Büyükelçisi Yoon Sung-dok, Özbekistan'ın DTÖ'ye katılım sürecinin “yeni bir düzeye ulaştığını” vurgulayarak “hızlandırılmış müzakere temposuna” dikkat çekti.

DTÖ ÜYESİ ÜLKELER, ÖZBEKİSTAN İLE PAZARA ERİŞİM ANLAŞMALARI İMZALAMAYA DAVET EDİLDİ

Özbekistan; Dominik Cumhuriyeti, İsrail, Uruguay ve Japonya olmak üzere 4 ülke ile anlaşma imzaladı. Özbekistan ayrıca şu anda DTÖ üyesi 33 ülkeyle aktif ikili müzakereler yürütüyor.

Çalışma grubu ayrıca, dış ticaret rejiminin çeşitli yönlerini ele alarak Özbekistan'a “ek yükümlülükler üstlenmesi” çağrısında bulundu.

Adalet Bakan Yardımcısı Alişer Karimov, ticaret rejimini DTÖ kurallarıyla uyumlu hale getirmek amacıyla, şirket kaydı için devlet ücretleri, fikri mülkiyet hakları, ticaretin önündeki teknik engeller, sağlık ve bitki sağlığı önlemleri ve gümrük değerlemesi de dahil olmak üzere çeşitli alanlarda çeşitli yasal düzenlemelerin kabul edilmesi konularında atılan adımları aktardı.

DTÖ üyesi ülkeler, Özbekistan ile pazara erişim anlaşmaları imzalamaya ve 21 Haziran'a kadar sorularını göndermeye davet edildi. Buna karşılık Özbekistan'ın da cevapları ve bunları destekleyen belgeleri sunması gerekiyor.

ÖZBEKİSTAN'IN DTÖ'YE KATILIMI

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, 2023 yılı nisan ayında, hükûmete Özbekistan'ın DTÖ üyeliğine ilişkin çalışmaların hızlandırılması talimatını vermiş ve özellikle bitmiş ürün ihracatında önemli bir artış için bu adımın önemine dikkat çekmişti.

BM Genel Kurulunun 2023 yılı eylül ayındaki 78. oturumunda Cumhurbaşkanı, Özbekistan'ın DTÖ'ye erken katılımını öncelikli bir görev olarak nitelendirmişti. Örgütün genel müdürü olan Ngozi Okonjo-Iweala ise, bu konudaki çalışma grubunun bir sonraki toplantısını hızlandırmayı kabul etmişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un geçen kasım ayında Özbekistan'a yaptığı ziyaret sırasında, Fransa'nın Özbekistan'ın DTÖ üyeliğini desteklediği açıklamıştı. Macron'un destek açıklamasından kısa bir süre sonra İtalya da desteğini ifade etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.