SON DAKİKA
Hava Durumu

KKTC Meclis Başkanı Töre: Kıbrıs sorunu 1974'te çözülmüştür!

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, GKRY Meclis Başkanı Anita Dimitriu'nun açıklamalarına cevap verdi. Töre, Ada'daki Türk varlığını ve KKTC'yi savunarak, çözümün iki egemen eşit devletin iş birliğinde olduğunu vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2024 11:19
Haber Güncellenme Tarihi: 26.09.2024 13:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KKTC Meclis Başkanı Töre: Kıbrıs sorunu 1974'te çözülmüştür!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Meclis Başkanı Anita Dimitriu'nun "Kıbrıs’taki mevcut durum, bir AB üyesi olarak bizim normalimiz haline gelemez." açıklamasına ve "Türkiye'nin son 50 yıldır işgal altındaki bölgelere nüfus getirme politikası izlediği ve Ada'daki her Yunan ve Hristiyan unsuru ortadan kaldırmayı hedeflediği" iddialarına yanıt verdi. 

"KIBRIS SORUNU 1974 YILINDA ÇÖZÜLMÜŞTÜR; 1983’TEN BERİ ADADA İKİ EGEMEN EŞİT DEVLET BULUNMAKTADIR"

Meclis Başkanı Töre, Anita Dimitriu'nun bu açıklaması ile Ada'daki Türk varlığını ve KKTC'yi yok saydığını, adada Rumlar tarafından yaratılan sorunu çözmekten ne kadar uzak olduklarını bir kere daha gözler önüne serdiklerini vurguladı. Töre konuya ilişkin şu açıklamada bulundu:

Kıbrıs sorunu 1974 yılında çözülmüştür; 1983’ten beri Ada'da iki egemen eşit devlet bulunmaktadır. Normal olan, işte tam da budur. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin sözde ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ kisvesi ile tek başına üye olduğu Birlik çatısı altında ‘bu durum bizim normalimiz olamaz’ yönündeki açıklaması, iddialarının tersine çözüme yaklaştıran değil çözüm zemininden uzaklaştıran bir hareket olmuştur. 

Her zaman vurguladığımız gibi GKRY’nin Kıbrıslı Türkleri temsil etme yetkisi ve kapasitesi yoktur. 1963’ten beri hakları gasp edilen, katliamlara maruz kalan ve izolasyon altında yaşamak zorunda bırakılan Kıbrıs Türk halkı, 1960 Antlaşmalarından kaynaklanan self-determinasyon hakkını kullanarak varlığını, güvenliğini ve özgürlüğünü korumak amacıyla KKTC’yi kurmuştur. Asla devletinden vazgeçmeyecektir. 

Açıklamasının sonunda tüm ilgili tarafları Ada'daki gerçeği kabul etmeye davet eden Töre, Kıbrıs'ta sağlanacak tek çözümün iki egemen devletin iyi komşuluk ilişkileri içerisinde iş birliği yapması olduğunu vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.