SON DAKİKA
Hava Durumu

KKTC: BM'nin Pile Yolu Projesi olayı sırasındaki tutumu kabul edilemez!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı, Pile Yolu Projesi yolunda bu sabah BM askerlerine ve araçlarına saldırı düzenlendiği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2023 21:26
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2023 21:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KKTC: BM'nin Pile Yolu Projesi olayı sırasındaki tutumu kabul edilemez!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs Türkleri tarafından BM askerlerine ve araçlarına saldırı düzenlendiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Bakanlık, Pile köyünde yaşayan Kıbrıs Türklerinin KKTC topraklarına ulaşımı sağlamak ve kolaylaştırmak amacıyla Pile Yolu Projesi yapımına dün başlanıldığını bildirdi.

Pile köyünde bulunan Kıbrıs Türkleri için başlatılan projenin insani amaçlar taşıdığına dikkat çeken bakanlık, “Hal böyle olmasına rağmen bugün BMBG askerleri tarafından bölgede emniyeti sağlamak amacıyla bulunan polisimize ve yol inşaat ekibine KKTC toprakları içinde fiziksel müdahalede bulunulmuş, yol yapımı engellenmeye çalışılmıştır. BMBG’nin bu olay sırasındaki tutumu kabul edilmezdir" açıklamasını yaptı.

KKTC DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: GERGİNLİĞE BM ASKERLERİ VE PERSONELİNİN TUTUMU NEDEN OLDU

KKTC Dışişleri Bakanlığı, gerginliğe BM askerlerinin neden olduğunu dile getirirken, BM’nin açıklamalarının da asılsız olduğuna dikkat çekti. Bakanlık, “BMBG’nin açıklaması ve bazı ülkelerin benzer açıklamalarında, yaşanan durum çarpıtılmakta BM askerine ve araçlarına saldırıda bulunulduğu iddia edilmektedir. Bu iddialar asılsızdır. Sahada sadece polisimiz bulunmaktadır ve KKTC topraklarında bulunan polisimizin görevi yol çalışmalarını gerçekleştiren sivil ekibin güvenliğini sağlamaktır. Bölgede meydana gelen gerginlik BM askerleri ve personelinin tutumu ve yol yapımını sürdüren ekibimiz ve bu ekibin güvenliğini sağlayan polisimize yaptığı fiziksel müdahale ve engellemelerden kaynaklanmıştır" ifadelerini kullandı.

KKTC Dışişleri Bakanlığı, BM’nin Kıbrıs Türkleri ve Rumlara eşit mesafede bir tutum sergilemesi için çağrı yaptı. Bakanlık, "Öte yandan 1996 yılında, Rumlar tarafından bilinçli bir şekilde Türk arazileri istimlak edilmek suretiyle inşa edilen Larnaka-Dikelya-Ayia Napa yol yapımı ve yine 2004 yılında Rum tarafınca inşa edilen Pile-Voroklini yol yapımına Kıbrıs Türk tarafının tüm itirazları ve protestolarına rağmen sessiz kalarak izin vermiştir. BMBG’nin bugün Kıbrıs Türk tarafına karşı takındığı taraflı ve kabul edilemez tavır BMBG’nin ülkemizdeki varlığını sorgulatmakla kalmayıp Birleşmiş Milletlerin itibarını ve inandırıcılığını da zedelemektedir" açıklamasını yaptı.

KKTC’DE BM ASKERLERİ İLE KIBRIS TÜRKLERİ NEDEN KARŞI KARŞIYA GELDİ?

Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü askerleri ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) güvenlik güçleri arasında gerginlik yaşandı. BM Barış Gücü askerleri, Pile Yolu Projesi'ni engellemek amacıyla bugün sabah saatlerinden itibaren projenin başlanacağı alana beton bloklar yerleştirdi. BM Barış Gücü askerleri, araçlarını KKTC topraklarına park ederek Türk yetkilileri ve yol yapım araçlarını engellemek istedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Pile Yolu Projesi'nin insancıl amaçlarla ve hiçbir art niyet olmadan hazırlandığını belirten Ertuğruloğlu, "Rum’un ve İngiliz üslerinin insafına terk edilen Kıbrıs Türk insanının hayatını kolaylaştırmak için böyle bir proje yapılmıştır" dedi.

Ertuğruloğlu, “Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nden geri dönüş olmayacak. Komployla karşı karşıyayız. BM bizi engellemeye çalışmasın. Bu yolu biz yapacağız. Bitmiştir. Kararlılığımızdan geri adım atmayacağız" diyerek KKTC’nin kararlılığını vurguladı.

 

 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.