SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırgızistan’ın ünlü yarışmaları artık festival olarak düzenlenecek!

Göçebe Kırgız geleneğinin bir parçası olan Salbuurun yarışmaları, festival olarak kutlanarak Kırgız kültürünün tanıtılmasına olanak sağlayacak.

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2024 14:05
Haber Güncellenme Tarihi: 01.08.2024 15:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırgızistan’ın ünlü yarışmaları artık festival olarak düzenlenecek!

Kırgız halkının geleneksel avcılığı olan Salbuurun festivali, 3 Ağustos 2024 tarihinde Kırgızistan’daki Issık Gölü'nün güney kıyısında bulunan Bökönbayev köyünde gerçekleşecek.

Festival organizatörlerinden Sergey Glukhoverov, yarışma formatından festival formatına geçirilen Salbuurun geleneği hakkında “Festival uzun yıllardır var ancak daha önce bir yarışma olarak düzenleniyordu. Salbuurun, av kuşlarının, tayganların ve okçuların katıldığı bir triatlondur. Bu yıl formatı genişletmeye, bir festival şeklinde yapmaya karar verdik. Böylece yarışmalar ve yarışmalara ek olarak, yurtdışından ve diğer sakinlerden konuklar gelebilir. Bunu ulusal folklorla, el sanatlarıyla, çeşitli gösterilerle birleştirmek istiyoruz, böylece insanların Kırgız kültürü hakkında bilgi edinecekleri büyük bir tatil haline geliyor. Bunu destekleyeceğiz ve geliştireceğiz.” açıklamalarında bulundu.

Organizatör, gerçekleşecek festivalin Kırgız kültürünü tanıtmayı ve turizm gelirinin artırılmasını sağlayacağının da altını çizdi.

KIRGIZ HALKININ AVCILIK GELENEĞİ: SALBUURUN

Kartal avcılığı olarak da bilinen Salbuurun, Kırgız halkının göçebe kültüründen gelen bir gelenektir. Gelenek, 13. yüzyılda Cengiz Han tarafından Moğolistan topraklarından alınarak Türkistan coğrafyasına tanıtılmıştır. Gelenek genellikle babadan oğula geçerek devam etmektedir. Kartal avcısı olan ailenin ise kabile içerisinde saygınlığı olduğu bilinmektedir. Ailenin ilk doğan erkek çocuğun ata binmeyi öğrenmesinin hemen ardından kartal avcılığı konusunda eğitimine başlanmaktadır. Çocukla beraber kartallar da samur, tilki ve tavşan gibi hayvanların avlanması üzerine eğitilmektedir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.