SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırgızistan’da darbe girişimi engellendi!

Kırgızistan Milli Güvenlik Devlet Komitesi, "kriminal ve yıkıcı" bir darbeci grubun iktidarı ele geçirme planının engellendiğini duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2024 14:00
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2024 14:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırgızistan’da darbe girişimi engellendi!

Kırgızistan Milli Güvenlik Devlet Komitesi, 5 Temmuz 2024 tarihinde iktidarı devirme planı yapan darbeci grubun girişimde bulunduğunu ve yakalandıklarını duyurdu. Komite tarafından yapılan resmi açıklamada, "Kırgızistan'ın istihbarat kurumları, ülkede iktidarı zorla ele geçirme girişimini engelledi." denildi.

“ÜLKEDE SOSYO-POLİTİK DURUMU İSTİKRARSIZLAŞTIRMA PLANLARI YAPAN YIKICI BİR GRUBUN YASADIŞI FAALİYETLERİ BASTIRILDI”

Açıklamada, "Vatandaşların güvenliğini sağlamak ve anayasal düzenin temellerini korumak için yürütülen önlemlerin bir parçası olarak, şiddet kullanarak iktidarı ele geçirme ve vatandaşların ölümünü içeren kitlesel karışıklıklar düzenleyerek ülkedeki sosyo-politik durumu istikrarsızlaştırma planları yapan yıkıcı bir grubun yasadışı faaliyetleri bastırıldı."  ifadeleri kullanıldı.  

Darbe girişiminde bulunan grubun "Suç ideolojisini destekleyen ve dini ideolojiyi fanatik bir şekilde savunan kişilerden oluştuğu” aktarıldı.

4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Kırgızistan’da darbe girişiminde bulunan dört kişi gözaltına alınarak geçici tutuklama merkezine götürüldü. Gözaltına alınan kişilerin sorgularının devam ettiği ve olayla bağlantılı diğer kişilerin tespit edilmesi için çalışmaların sürdüğü kaydedildi.

Ayrıca operasyonla yakalan kişilerin evlerinde ve arabalarında el yapımı patlayıcı cihazlar, ateşli silahlar, mühimmat, telsizler, kolluk kuvvetleri üniformaları, insansız hava araçları ve diğer yasaklı yayınlar tespit edildi.

KIRGIZİSTAN'DA DARBE HAZIRLIĞI YAPAN FETÖ'CÜLERE OPERASYON: 2 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Kırgızistan'da Ocak 2024 tarihinde Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarından oluşan bir gruba operasyon düzenlenmişti. Kırgızistan Milli Güvenlik Devlet Komitesi, FETÖ üyelerinin iktidarı devirmeyi amaçladığını ve bu yönde terör örgütü mensuplarının hazırlık yaptığını açıklamıştı.

Milli Güvenlik Komitesi tarafından yapılan açıklamada, ülkede halkın ayaklanmasına yol açacağı ve iktidarı devireceği belirtilen bir kişinin ve ABD'deki bazı isimler ile para transferi yapan bir şüphelinin operasyon kapsamında yakalandığı ifade edilmişti. Hakkında yakalama kararı bulunan İmamidin Taşov ve Tilekmat Kurenov'un darbeye hazırlık yaptığı ve bu grubun finansörü olduğu yönünde ifade verdikleri aktarılmıştı. Taşov ve Kurenov gözaltına alınmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.