SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırgızistan'da bayrak değişimine hükumetten destek

Kırgızistan bayrağının değiştirilmesine ilişkin önergeyi, hükumetin desteklediği bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2023 12:00
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2023 20:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırgızistan'da bayrak değişimine hükumetten destek

Kırgızistan, Devlet bayrağının değiştirilmesine ilişkin yasa tasarısı Yargı Komitesi tarafından tekrar tartışılmaya açıldı. Komitenin 28 Kasım 2023 tarihinde yaptığı toplantısında önergeyi sunan milletvekili Ulan Primov, komiteye tekrar bir rapor sundu. 

BAYRAĞIN DEĞİŞMESİ DURUMUNDA FAZLA MALİYETİN OLMAYACAK

Primov, Kırgız bayrağının ortasındaki güneş ışınlarının ayçiçeğine benzediğini ifade ederek, güneş ışınlarını eşit ve doğru bir şekilde tanımlamayı önerdi. Ayrıca bayrağın değişmesi durumunda fazla maliyetin olmayacağını, devlet sembolünü taşıyan kitap ve diğer belgelerin düzenli olarak değiş tokuş edileceğini söyledi.

HÜKÛMET BAYRAĞIN DEĞİŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN ÖNERGEYİ DESTEKLİYOR

Öte yandan hükûmetin parlamentodaki temsilcisi Almasbek Abitov, hükûmetin projeyi desteklediğini bildirdi. Abitov yasa tasarısının kabul edilmesi halinde hükûmet olarak destek vereceklerini dile getirerek, "Yasayı kabul ederseniz uygulayacağız. Bu maddenin yasada yer alması durumunda bütçeden çok fazla kaynak istenmeyecek. İstense dahi her bakanlık ve devlet kurumu gereğini yapacaktır" ifadelerini kullanıdı.

CUMHURBAŞKANI CAPAROV DESTEKLEDİ KIRGIZLAR ELEŞTİRDİ

Daha önce Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, devletin ulusal ajansı Kabar ile yaptığı röportajda bayrağı değiştirme girişimini desteklediğini belirtmişti. Ancak bayrağın değiştirilmesine ilişkin önerge Kırgız kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu. Değişim, Jogorku Keneş'in 25 Ekim 2023'teki oturumunda milletvekilleri Mirlan Samyikoco ve Erulan Kokulov tarafından eleştirişmişti.

KIRGIZİSTAN BAYRAĞI

Kırgızistan bayrağı, ülke Yüksek Kurulunun 3 Mart 1992 tarihli kararıyla onaylanmıştı. 

Kızıl bayrağın üzerinde sarı bir güneş, güneşin 40 ışını, 40 Kırgız boyunu, güneşin içindeki yolların kesişimi, geleneksel Kırgız çadırının üstten görünümünü temsil ediyor. Kızıl tüs (renk) ise barışı ve dürüstlüğü ifade ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.