SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırgız bayrağının değiştirilmesi teklifi parlamentoda kabul edildi

Kırgızistan bayrağının değiştirilmesine ilişkin yasa tasarısı, parlamentoda milletvekillerinin oyları ile kabul edildi.

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2023 14:45
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2023 14:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırgız bayrağının değiştirilmesi teklifi parlamentoda kabul edildi

Kırgızistan Parlamentosu, 29 Kasım 2023 tarihinde yapılan oylamada, ülke bayrağında değişikliği öngören yasa tasarısını kabul etti. Anayasa Komitesinde görüşülen yasa tasarısıyla; ülke bayrağındaki dalga şeklindeki güneş ışınlarının düzleştirilmesi ve ortasındaki motifin içinde yer alan çizgi sayısının 3'ten 4'e çıkarılması önerildi.

66 MİLLETVEKİLİ "EVET" OYU KULLANDI

Kırgızistan Parlamentosu Başkanı Şakiyev ve Kırgızistan Milletvekili Ulan Primov'un hazırladığı tasarı, meclisteki ilk oturumda kabul edildi. Toplam 90 sandalyeli parlamentoda, oylamaya katılan 74 milletvekilinden 66'sı "evet" oyu kullandı.

CUMHURBAŞKANI CAPAROV TASARIYI DESTEKLEDİ

Daha önce Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, devletin ulusal ajansı Kabar ile yaptığı röportajda; bayrağı değiştirme girişimini desteklediğini belirtmişti. Ancak bayrağın değiştirilmesine ilişkin önerge Kırgız kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu. Değişim, Jogorku Keneş'in 25 Ekim 2023'teki oturumunda milletvekilleri Mirlan Samyikoco ve Erulan Kokulov tarafından eleştirimişti.

KIRGIZİSTAN BAYRAĞI

Kırgızistan bayrağı, ülke Yüksek Kurulunun 3 Mart 1992 tarihli kararıyla onaylanmıştı. 

Kızıl bayrağın üzerinde sarı güneşin 40 ışını, 40 Kırgız boyunu, güneşin içindeki yolların kesişimi, geleneksel Kırgız çadırının üstten görünümünü temsil ediyor. Kızıl tüs (renk) ise barışı ve dürüstlüğü ifade ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.