SON DAKİKA
Hava Durumu

Kıbrıs'taki Pile-Yiğitler yolu konusunda mutabakat sağlandı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) tarafından yürürlüğe konulan "Pile-Yiğitler Yolu Projesi" ile ilgili taraflar arasında mutabakat sağlandı.

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2023 19:56
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2023 19:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kıbrıs'taki Pile-Yiğitler yolu konusunda mutabakat sağlandı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (BMBG) Misyon Şefi Colin Stewart'dan Kıbrıs'taki Pile-Yiğitler yolu konusunda mutabakat sağlandığına ilişkin yazılı açıklama geldi.

PİLE-YİĞİTLER YOLU KONUSUNDA MUTABAKATA VARILDI

Stewart'ın söz konusu açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Pile-Yiğitler'de devam eden durumu çözüme kavuşturacak düzenlemeler konusunda mutabakata varıldı. Halen birkaç yöntem tartışılıyor ancak çerçeve anlayışı bugün yürürlüğe girecek." 

Açıklamada mutabakatın ayrıntılarına dair bilgi verilmezken BM Kıbrıs'ın, sosyal medya platformu X hesabından yapılan açıklamasında ise Stewart'ın şu sözleri yer aldı:

"Bu çok iyi bir sonuçtur. Bu düzenlemelere, Pile'deki son krize karşılıklı olarak kabul edilebilir bir sonuç getirmeye kararlı olan tüm ilgililerle yapılan son derece yapıcı görüşmeler sonucunda ulaşılmıştır. Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin endişeleri dikkatle ele alınmış ve tüm taraflarca iyi niyet gösterilmiştir. Bu görüşmeler, böyle bir anlayışa ulaşma konusunda kararlılık gösterilmesi halinde tarafların anlaşmazlıklarına nasıl makul ve karşılıklı olarak kabul edilebilir çözümler bulabileceklerine dair bir örnek teşkil etmiş ve Kıbrıs sorununa karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözümün ulaşılabilir olduğunu hatırlatmıştır."

KKTC’DE BM ASKERLERİ İLE KIBRIS TÜRKLERİ KARŞI KARŞIYA GELDİ

Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü askerleri ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) güvenlik güçleri arasında  18 Ağustos 2023 tarihinde gerginlik yaşandı. BM Barış Gücü askerleri, Pile Yolu Projesi'ni engellemek amacıyla bugün sabah saatlerinden itibaren projenin başlanacağı alana beton bloklar yerleştirdi. BM Barış Gücü askerleri, araçlarını KKTC topraklarına park ederek Türk yetkilileri ve yol yapım araçlarını engellemek istedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu aynı gün konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Pile Yolu Projesi'nin insancıl amaçlarla ve hiçbir art niyet olmadan hazırlandığını belirten Ertuğruloğlu, "Rum’un ve İngiliz üslerinin insafına terk edilen Kıbrıs Türk insanının hayatını kolaylaştırmak için böyle bir proje yapılmıştır" dedi.

Ertuğruloğlu, “Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nden geri dönüş olmayacak. Komployla karşı karşıyayız. BM bizi engellemeye çalışmasın. Bu yolu biz yapacağız. Bitmiştir. Kararlılığımızdan geri adım atmayacağız" diyerek KKTC’nin kararlılığını vurguladı.

Pile-Yiğitler yolu yapımı sırasında BM Barış Gücü askerleri ile çıkan arbedede, 8 KKTC polis memuru yaralandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.