SON DAKİKA
Hava Durumu

Kazakistan ve Özbekistan gümrüksüz ticaret bölgesi kuracak

Kazakistan ve Özbekistan, Mangistau bölgesinde özel bir gümrüksüz ticaret bölgesi kurmayı planlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2024 11:58
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2024 14:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kazakistan ve Özbekistan gümrüksüz ticaret bölgesi kuracak

Kazakistan ile Özbekistan arasındaki sınır bölgesinde, Korgas ticaret ve ekonomik bölgesini örnek alarak özel bir gümrüksüz ticaret bölgesi oluşturulması planlanıyor. Planlanan gümrüksüz bölgede Özbekistan'a bağlı Karakalpakistan'dan Kazakistan sınırına kadar uzanan yolun tamamlanmasıyla yük taşımacılığı hacminde önemli artış sağlanması ve bölgeler arasındaki ticaret cirosunu 4 kat artırması bekleniyor .

TİCARİ VE EKONOMİK İŞBİRLİĞİ

22 Ekim 2024 tarihine Özbekistan'ın Semerkant şehrinde düzenlenen Kazakistan ve Özbekistan hükûmetlerinin ortak bölgelerarası forumunda taraflar, Kazakistan Mangistau bölgesi ile Özbekistan Cumhuriyeti arasındaki ticari ve ekonomik iş birliğini genişletmeye yönelik projeleri ele aldı.

KAZAKİSTAN'I ÖZBEKİSTAN'A BAĞLAYACAK OTO YOL İNŞAATI

Toplantıda Mangistau bölgesini Özbekistan'a bağlayacak otoyolun inşaatının sürdüğü bildirildi. Gelecekte Özbekistan'ın Karakalpakistan bölgesinden Kazakistan sınırına kadar uzanan otoyolun hizmete girmesi ile birlikte kargo taşımacılığı hacminin önemli ölçüde artacağı kaydedildi.

Ayrıca Özbekistan'daki tur operatörleri için Kazakistan'ın Mangistau bölgesinin tarihi ve kültürel mekanlarına turistik güzergâhlar oluşturuluyor. Turların başlatılması planlanan dönem, 2025 yılı olarak belirlendi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.