SON DAKİKA
Hava Durumu

Kazakistan, Türk Yatırım Fonunun kurulmasına ilişkin anlaşmayı onayladı

Türk Yatırım Fonunun kurulmasına ilişkin anlaşma, Kazakistan Parlamentosu tarafından onaylandı.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2023 09:27
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2023 10:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kazakistan, Türk Yatırım Fonunun kurulmasına ilişkin anlaşmayı onayladı

Türk Devletler Teşkilatı (TDT) bünyesinde kurulan ve bir çok üye devlet tarafından onaylanan Türk Yatırım Fonu, Kazakistan Parlamentosu tarafından onaylandı.

KAZAKİSTAN FONA 70 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPACAK

Türk Yatırım Fonunun kurulmasını öngören “Türk Fonu Kurulmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanması Hakkında Kanun”, 5 Ekim 2023 tarihinde yapılan genel kurulda Senato tarafından onaylandı. Kazak hükumetinin fona dört yıl içinde 70 milyon dolar yatırım yapacağı bildirildi. Kazakistan, Azerbaycan, Türkiye, Özbekistan ve Kırgızistan ile birlikte küçük ve orta ölçekli işletmelerin projelerini finanse edeceği aktarılan projede ulaştırma ve lojistik zincirlerinin genişlemesini destekleyeceği aktarıldı.

TDT'YE ÜYE DEVLETLERİN EKONOMİK KALKINMASINI TEŞVİK EDECEK

Kurulan fonun bölgedeki içi ticareti canlandırması ve ekonomik faaliyetleri desteklemesi bekleniyor. Ayrıca TDT'ye üye devletlerin ekonomik kalkınmasını teşvik edecek. Ayrıca fon üye devletlerin nakliye ve lojistik zincirlerinin gelişmesi, depo ve üretim tesislerinin genişletilmesi ve yatırım projelerinin desteklenmesi için kullanılacak. 

EŞİT YATIRIM VE EŞİT OY HAKKI

Öte yandan fonun kayıtlı sermayesinin 5 yüz milyon dolar olması bekleniyor. Fonun oluşturulmasına ilişkin anlaşmanın yürürlüğe girmesinden sonra kurucu üyelerin, fonun kayıtlı sermayesindeki paylara eşit olarak katılacağı ve böylece Türk Yatırım Fonunun, eşit yatırım ve eşit oy hakkı ilkesine uygun olarak faaliyet göstereceği belirtiliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.