SON DAKİKA
Hava Durumu

Kazakistan'da memurlara Kazakça bilme zorunluluğu getiren karar kabul edildi

Kazakistan hükumeti, devlet memurlarının Kazakça bilmesini zorunlu hale getiren "2023-2029 Devlet Dilinin Geliştirilmesi Konsepti'ni" kabul etti. Bu kapsamda hazırlanan eylem planı açıklandı.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2023 10:08
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2023 12:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kazakistan'da memurlara Kazakça bilme zorunluluğu getiren karar kabul edildi

Kazakistan, ülkede devlet dili Kazakça'nın daha fazla kullanılması amacıyla bir dizi kararı kabul etti. Bu kapsamda, Başbakan Alihan Smailov'un imzasını taşıyan konsept kararı ve eylem planına ilişkin karar kabul edildi. Devlet memurlarına Kazakça bilme zorunluluğu getiren 2023-2029 Devlet Dilinin Geliştirilmesi Konsepti'ni kabul eden Kazakistan Bakanlar Kurulu, devlet dilinin daha fazla kullanılması ve bilinmesi yönünde önemli bir adım attı.

AMAÇ, RUSÇA'NIN ETKİSİNİ AZALTMAK

Konuya ilişkin Kazakistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığının Cumhuriyetçi Devlet Teşebbüsü Ulusal Test Merkezi tarafından 20 Ekim 2023 tarihinde yapılan açıklamada, belgenin Kazakistan Başbakanı Alihan Smailov tarafından imzalandığı bildirildi. Belgede, “Konseptin uygulanması sırasında devlet memurlarının Kazak dilini konuşmasını zorunlu kılan gereklilikler geliştirilecektir. Aynı zamanda devlet dili, kamu hizmetinin ana çalışma dili haline gelecektir” ifadeleri kullanıldı.

KAZAK DİLİNİN KULLANIM ORANI ARTACAK

Kazakistan Ulusal Test Merkezi, B2 düzeyinde Kazakça konuşan devlet memuru oranının 2023 yılında yüzde 35'ten 2029 yılında yüzde 50'ye çıkarılmasını hedefliyor. Öte yandan devlet kurumlarında ve ulusal şirketlerde Kazakça ile düzenlenen belge oranının 2023'te yüzde 91'den  2029'da yüzde 94'e çıkması planlanıyor.

MEDYA'DAKİ RUSÇA ETKİSİ AZALACAK

Kazakistan daha önce medyada Rusça yerine Kazak Türkçesi'nin kullanılmasını teşvik etmek için yeni bir kanun tasarısı hazırladığını duyurmuştu. Kazakistan Kültür Bakanı Aida Balayeva, başkent Astana'da gazetecilere verdiği demeçte, "Medya yasa tasarısı, devlet dilinin televizyon ve radyodaki payının yüzde 50'den yüzde 70'e çıkarılmasını öngörüyor. Bu geçiş 2025'ten itibaren yılda yüzde 5 oranında gerçekleşecek" ifadelerini kullanmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.