SON DAKİKA
Hava Durumu

İtalya'daki Uygur Hakları Avukatları, Çin'e soruşturma başlattı

İtalya merkezli Uygur Hakları Avukatları, Çin'in Doğu Türkistan'daki fabrikalarda Uygur Türklerini zorla çalıştırarak elde ettiği ürünlerin ülkeye girmesiyle ilgili Çin'e soruşturma başlattı.

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2024 15:20
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2024 17:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İtalya'daki Uygur Hakları Avukatları, Çin'e soruşturma başlattı

Çin bir taraftan Uygur Türklerini zorla çalıştırarak ekonomisini güçendirirken, diğer taraftan da Uygur Türklerinin emeğini sömürerek ürettiği ürenleri Avrupa pazarına gönderiyor. Söz konusu bu durum Avrupa'daki birçok insan hakları örgütü tarafından gündeme getiriliyor.

İTALYA'DA ÇİN'E SORUŞTURMA

İtalya'da bir grup İtalyan avukat, hukukçu ve aktivist tarafından oluşturulan Uygur Hakları Avukatları, Çin'in Doğu Türkistan'daki fabrikalarda Uygur Türklerini zorla çalıştırarak elde ettiği ürünlerin ülkeye girmesiyle ilgili Çin'e soruşturma başlattı. Ayrıca İtalya'da tesiri güçlü stk'lardan olan "StraLi" de bu soruşturmaya dahil oldu.

ÇİN'E KARŞI BM İŞ DÜNYASI VE İNSAN HAKLARI ÇALIŞMA GRUBUNASUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

İtalya merkezli Uygur Hakları Avukatları tarafından 4 Haziran 2024 tarihinde konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Önde gelen bir İtalyan STK'sı olan StraLi, Dünya Uygur Kongresi ve Uygur Hakları Avukatları adına, Doğu Türkistan'dan tren ve tekneyle İtalya'ya getirilen 'köle' yapımı ürünlerden oluşan bir kargo yüküyle ilgili olarak hem uluslararası hem de yerel olarak Çin'e soruşturma başvurusunda bulundu. Başvuruda Çin'e karşı Birleşmiş Milletler İş Dünyası ve İnsan Hakları Çalışma Grubuna yerel bir suç duyurusunda bulunuldu" ifadeleri kullanıldı.

İTALYA ÇİN MALLARINA EL KOYACAK

Öte yandan Çin'in Uygur Türklerinin emeğini sömürülerek elde edildiği ürünlere, İtalya tarafından gümrükte el konulması gerektiği vurgulanan açıklamada, "Doğu Türkistan'da Uygur Türklerinin zorla çalıştırılarak elde ettiği ürünlerinin yaygınlığını ve köleliğin hem tarımsal ürünleri hem de diğer mallara el konulması ve ithalata karışan şirketlerin soruşturulması da dahil olmak üzere harekete geçmesi için İtalya Cumhuriyeti hükûmetine bir iletişim talep ediyor. İtalya tarafandan suç duyurusunda bulunan mallara delil olarak el konulması ve cezai soruşturma açılması talep ediliyor." denildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.