SON DAKİKA
Hava Durumu

İran'dan Nobel ödüllü Güney Azerbaycan Türkü Nergiz Mehemmedi'ye bir kez daha hapis ve sürgün cezası!

İran yönetimi, Nobel Barış Ödülü sahibi Güney Azerbaycan Türkü insan hakları savunucusu Nergiz Mehemmedi'ye 15 ay hapis ve 2 yıl sürgün cezası verdi.

Haber Giriş Tarihi: 15.01.2024 16:47
Haber Güncellenme Tarihi: 15.01.2024 17:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İran'dan Nobel ödüllü Güney Azerbaycan Türkü Nergiz Mehemmedi'ye bir kez daha hapis ve sürgün cezası!

İran rejiminin haksız bir şekilde hapsettiği Nobel Barış Ödülü sahibi Güney Azerbaycan Türkü insan hakları savunucusu Nergiz Mehemmedi, hapse atılmasının ardından yeni bir cezaya daha çarptırıldı. İran yargısı, Güney Azerbaycan Türkü aktiviste yönelik baskılarına devam ediyor.

NOBEL ÖDÜLLÜ GÜNEY AZERBAYCAN TÜRKÜNE 2 YILDA 5 CEZA!

İran yargısı, bugün Mehemmedi'nin devam eden bir davasında daha kararını açıkladı. Buna göre; Güney Azerbaycan Türkü aktiviste, 15 ay hapis ve 2 yıl sürgün cezası verildi. Ayrıca Mehemmedi'nin 2 yıl süreyle akıllı telefon kullanması ve herhangi bir örgüte üye olmasına yasak getirildi. İran yargısı, Mehemmedi'ye son iki yılda 5 ayrı ceza verdi. Türk aktivist, daha önce 10 yıl 8 ay hapis ve 154 kırbaç cezasına çarptırılmıştı.

NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ SAHİBİ NERGİZ MEHEMMEDİ KİMDİR?

Nergiz Mehemmedi, 21 Nisan 1972'de Güney Azerbaycan'ın Zencan şehrinde dünyaya geldi. Tanınmış bir gazeteci ve insan hakları savunucusu olan Mehemmedi, İran'da çeşitli medya kuruluşlarında çalıştı. 2022 yılının eylül ayında İran'da başlayan protestoların ilk ve aktif katılımcılarından biriydi. Nergiz Mehemmedi, bu nedenle 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Nergiz Mehemmedi, Sınır Tanımayan Gazeteciler organizasyonunun 2022 yılı Cesaret Ödülü'ne layık görüldü. 2023 yılının ocak ayında Olof Palme Ödülü'nü aldı.

Öte yandan, 3 Mayıs 2023 tarihinde tutuklu gazeteciler Nergiz Mehemmedi, Nilufer Hamidi ve İlahe Mehemmedi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü'ne layık görülmüştü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.