SON DAKİKA
Hava Durumu

#Nergiz Mehemmedi

QHA - Kırım Haber Ajansı - Nergiz Mehemmedi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Nergiz Mehemmedi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Güney Azerbaycan Türkü Nergiz Mehemmedi’den İran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimini boykot çağrısı Haber

Güney Azerbaycan Türkü Nergiz Mehemmedi’den İran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimini boykot çağrısı

İran’ın başkenti Tahran’da yer alan Evin Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Güney Azerbaycan Türkü aktivist ve 2023 Nobel Barış Ödülü sahibi Nergiz Mehemmedi bir mektup yazdı. Mehemmedi, yazdığı mektupta İran'da yapılması planlanan 14. dönem cumhurbaşkanlığı seçiminin boykot edilmesi çağrısında bulundu. “BEN MEŞRU OLMAYAN SEÇİMLERE KATILMAYACAĞIM” İran tarafından alıkonulan Azerbaycan Türkü aktivist ve 2023 Nobel Barış Ödülü sahibi Nergiz Mehemmedi, "İktidarı korumanın tek yolu olarak baskı, terör ve şiddeti meşru gören rejim, seçim yaparak demokrasiyi ve halkın haklarını korumayı amaçlamıyor, sadece iktidar ile tiranlığı birleştirmek istiyor. Ben meşru olmayan seçimlere katılmayacağım." dedi. NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ'NE LAYIK GÖRÜLEN NERGİZ MEHEMMEDİ KİMDİR? Nergiz Mehemmedi, 21 Nisan 1972'de Güney Azerbaycan'ın Zencan şehrinde dünyaya geldi. Tanınmış bir gazeteci ve insan hakları savunucusu olan Mehemmedi, İran'da çeşitli medya kuruluşlarında çalıştı. 2022 yılının eylül ayında İran'da başlayan protestoların ilk ve aktif katılımcılarından biriydi. Nergiz Mehemmedi, 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Nargiz Mehemmedi, Sınır Tanımayan Gazeteciler organizasyonunun 2022 yılı Cesaret Ödülü'ne layık görüldü. 2023 yılının ocak ayında Olof Palme Ödülü'nü aldı. Öte yandan, 3 Mayıs 2023 tarihinde tutuklu gazeteciler Nergiz Mehemmedi,, Nilufer Hamidi ve İlahe Mehemmedi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü'ne layık görülmüştü. İRAN'DA CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ NE ZAMAN? İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopter, 19 Mayıs 2024 tarihinde İran'ın kuzeybatısındaki dağlık bölgeye düşmüştü ve Türk İHA'sı Akıncı tarafından yeri tespit edilerek öldüğü doğrulanmıştı. Bunun üzerine ülkede OHAL ilan edildi. Ülkenin Ruhani Lideri Ayetullah Seyyid Ali Hameney, ülkenin üst düzey bürokratlarını toplayarak, Reisi'nin yerine geçici olarak İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir'i getirmişti. İran resmî ajansı IRNA’nın haberine göre, geçici Cumhurbaşkanı Muhammed Muhbir ise 20 Mayıs 2024 tarihinde, Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ve Yargı erki başkanlığını yürüten Gulam Hüseyin Muhsin Ejei ile Cumhurbaşkanlığı seçimi tarihinin belirlenmesine ilişkin üçlü toplantı yapmıştı. İRAN'DA CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ 28 HAZİRAN’DA Toplantıdan sonra açıkama yapan Muhbir, İran'da Cumhurbaşkanlığı seçiminin 28 Haziran 2024’te yapılacağını duyurmuştu. Seçim tanıtım çalışmaları  12 Haziran'dan 27 Haziran sabahına kadar yürütülecek. 6 adayın yarışacağı seçimlerde muhafazakarları Muhammed Bakır Kalibaf, Said Celili, Emir Hüseyin Kadızadehaşimi, Ali Rıza Zakani ve Mustafa Purmuhammedi temsil ederken reformist kanattan sadece Mesud Pezeşkiyan yer alıyor.  

İran'dan Nobel ödüllü Güney Azerbaycan Türkü Nergiz Mehemmedi'ye bir kez daha hapis ve sürgün cezası! Haber

İran'dan Nobel ödüllü Güney Azerbaycan Türkü Nergiz Mehemmedi'ye bir kez daha hapis ve sürgün cezası!

İran rejiminin haksız bir şekilde hapsettiği Nobel Barış Ödülü sahibi Güney Azerbaycan Türkü insan hakları savunucusu Nergiz Mehemmedi, hapse atılmasının ardından yeni bir cezaya daha çarptırıldı. İran yargısı, Güney Azerbaycan Türkü aktiviste yönelik baskılarına devam ediyor. NOBEL ÖDÜLLÜ GÜNEY AZERBAYCAN TÜRKÜNE 2 YILDA 5 CEZA! İran yargısı, bugün Mehemmedi'nin devam eden bir davasında daha kararını açıkladı. Buna göre; Güney Azerbaycan Türkü aktiviste, 15 ay hapis ve 2 yıl sürgün cezası verildi. Ayrıca Mehemmedi'nin 2 yıl süreyle akıllı telefon kullanması ve herhangi bir örgüte üye olmasına yasak getirildi. İran yargısı, Mehemmedi'ye son iki yılda 5 ayrı ceza verdi. Türk aktivist, daha önce 10 yıl 8 ay hapis ve 154 kırbaç cezasına çarptırılmıştı. NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ SAHİBİ NERGİZ MEHEMMEDİ KİMDİR? Nergiz Mehemmedi, 21 Nisan 1972'de Güney Azerbaycan'ın Zencan şehrinde dünyaya geldi. Tanınmış bir gazeteci ve insan hakları savunucusu olan Mehemmedi, İran'da çeşitli medya kuruluşlarında çalıştı. 2022 yılının eylül ayında İran'da başlayan protestoların ilk ve aktif katılımcılarından biriydi. Nergiz Mehemmedi, bu nedenle 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Nergiz Mehemmedi, Sınır Tanımayan Gazeteciler organizasyonunun 2022 yılı Cesaret Ödülü'ne layık görüldü. 2023 yılının ocak ayında Olof Palme Ödülü'nü aldı. Öte yandan, 3 Mayıs 2023 tarihinde tutuklu gazeteciler Nergiz Mehemmedi, Nilufer Hamidi ve İlahe Mehemmedi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü'ne layık görülmüştü.

Angeline Jolie, Nobel Barış Ödüllü Güney Azerbaycan Türkü Nergiz Mehemmedi ile görüştü Haber

Angeline Jolie, Nobel Barış Ödüllü Güney Azerbaycan Türkü Nergiz Mehemmedi ile görüştü

Yağmur Filiz Şahin/QHA Ankara Güney Azerbaycanlı insan hakları savunucusu, Nobel Barış Ödülü'ne sahip Nergiz Mehemmedi, hala İran'da tutuklu bulunuyor. Hollywood yıldızı, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) eski büyükelçisi Angelina Jolie, sağlık sorunlarıyla boğuşan Mehemmedi ile telefon görüşmesi yaptı.  "İRAN'IN GERÇEKLERİ SAKLAMASI FİZİKSEL ŞİDDETTEN DAHA ZOR" ABD merkezli dergi TIME Magazine tarafından görüşmeye ilişkin paylaşılan bilgide, Mehemmedi'nin İran hükumetinin yalan ve ikiyüzlülüğe dayanması nedeniyle gerçekleri örtbas etmeye çalıştığını dile getirdi. Mehemmedi, İran hükumetinin gerçekleri saklamasının, fiziksel şiddet ve baskılardan daha korkutucu olduğunu belirtti. Hollywood yıldızı Jolie görüşmede, zorunlu başörtüsünü reddettiği için öldürülen 16 yaşındaki Armita Garavand'ı ve İran'da baskı altındaki kadın ve kız çocukların mevcut durumunu Mehemmedi'ye sordu. Mehemmedi, Jolie'ye "Yetkililer, Armita Gravend'i öldürerek bize çocuklarımızı öldürebilecekleri ve bizi gerçekleri ve sorunlarımızı söylemekten mahrum bırakabilecekleri mesajını gönderdiler" dedi. "KADIN VE ÇOCUKLAR TOPLUMUN DEĞİŞMESİNDE ETKİLİ GÜÇ" Tutuklu Mehmmedi, kadın ve çocukların toplumun değişiminde etkili güçler olduğunu belirtti. Geleceğe dair umutlu olduğunu vurgulayan Mehemmedi, son dönemde İran halkının İslam Cumhuriyeti'ne karşı zor da olsa zafer elde ettiğini bildirdi.  Tahran'daki Evin Hapishanesi'nde tutulan insan hakları savunucusu Mehemmedi, 10 yıl 8 ay hapis ve 154 kırbaç cezasına çarptırıldı.

Nobel ödüllü Azerbaycan Türkü Mehemmedi açlık grevine başladı Haber

Nobel ödüllü Azerbaycan Türkü Mehemmedi açlık grevine başladı

İran'ın dini lideri Ali Hamaney yönetimindeki baskıcı rejimin her alandaki müdahalesi ülkede tepkilere neden oldu. Rejim, İran'da insan hakları savunucularını hapse atarak kadınların sesini bastırdı. NOBEL ÖDÜLLÜ NERGİZ MEHEMMEDİ CEZAEVİNDE SAĞLIK SORUNU YAŞIYOR Nobel ödüllü, Azerbaycan Türkü, insan hakları savunucusu Nergiz Mehemmedi tutuklu bulunduğu Tahran'daki Evin Hapishanesi'nde sağlık sorunu yaşadığını duyurdu. Ailesi, sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda 51 yaşındaki Mehemmedi'nin kalp rahatsızlığı yaşadığını ve hastaneye sevk edilmediğini açıkladı. Zorunlu başörtüsü kurallarına karşı gelen Mehemmedi'nin revire bile götürülmediğini belirten ailesi yalnızca sağlık ekipleri tarafından kontrol edildiğinin ve iki damarının ciddi derecede tıkalı olduğunun bilgisini verdi. MEHEMMEDİ AÇLIK GREVİNE BAŞLADI Başörtüsü kurallarına itiraz ettiği için cezaevinde tutuklu bulunan Mehemmedi, bugün açlık grevine başladığını ifade etti. Mehemmedi'nin ailesi tarafından yapılan açıklamada, "Nergiz bugün iki şeyi protesto etmek için açlık grevine başladı: İslam Cumhuriyeti'nin hasta mahkumlara yönelik tıbbi bakımı geciktirme ve ihmal etme politikası -ki bu da bireylerin sağlık ve hayat kaybına yol açması.- diğeri ise İranlı kadınlara diretilen zorunlu başörtüsü politikası" ifadelerini kullandı. Ayrıca açıklamada, "İslam Cumhuriyeti, Nergiz Mehemmedi'nin başına gelecek her şeyden sorumludur" denildi. NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ'NE LAYIK GÖRÜLEN NERGİZ MEHEMMEDİ KİMDİR? Nergiz Mehemmedi, 21 Nisan 1972'de Güney Azerbaycan'ın Zencan şehrinde dünyaya geldi. Tanınmış bir gazeteci ve insan hakları savunucusu olan Mehemmedi, İran'da çeşitli medya kuruluşlarında çalıştı. 2022 yılının eylül ayında İran'da başlayan protestoların ilk ve aktif katılımcılarından biriydi. Nergiz Mehemmedi, 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Nergiz Mehemmedi, Sınır Tanımayan Gazeteciler organizasyonunun 2022 yılı Cesaret Ödülü'ne layık görüldü. 2023 yılının ocak ayında Olof Palme Ödülü'nü aldı. Öte yandan, 3 Mayıs 2023 tarihinde tutuklu gazeteciler Nergiz Mehemmedi,, Nilufer Hamidi ve İlahe Mehemmedi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü'ne layık görülmüştü. Son olarak Mehemmedi, 2023 yılının ekim ayında Nobel Barış Ödülü'nü almıştı.

Nobel'i kazanan tutuklu Güney Azerbaycan Türkü Nergiz Mehemmedi: Zafer yakındır! Haber

Nobel'i kazanan tutuklu Güney Azerbaycan Türkü Nergiz Mehemmedi: Zafer yakındır!

İran’da tutuklu olan Nobel Barış Ödülü sahibi, Güney Azerbaycan Türkü insan hakları savunucusu Nergiz Mehemmedi, ödülünü aldıktan sonra hapishaneden bir açıklama yaptı. Dünyanın önde gelen basın kuruluşu New York Times’a demeç veren Nergiz Mehemmedi, "Demokrasiyi, özgürlüğü ve eşitliği hayata geçirmek için faaliyetlerimden asla vazgeçmeyeceğim. Kuşkusuz Nobel Barış Ödülü beni bu yolda daha dirençli, kararlı, umutlu ve coşkulu kılıyor, mücadelemde daha da hızlı ilerlememi sağlıyor. Bu ödülün değişim için mücadele edenlerin daha güçlü ve sistematik eyleme geçmesine vesile olmasını diliyorum. Zafer yakın!" ifadelerini kullandı. Nergiz Mehemmedi, Tahran’ın Evin hapisanesinde tutuklu bulunuyor. İran, Nergiz Mehemmedi’ye ceza olarak 10 yıl 8 ay hapis ve 154 kırbaç cezası vermişti. NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ'NE LAYIK GÖRÜLEN NERGİZ MEHEMMEDİ KİMDİR? Nergiz Mehemmedi, 21 Nisan 1972'de Güney Azerbaycan'ın Zencan şehrinde dünyaya geldi. Tanınmış bir gazeteci ve insan hakları savunucusu olan Mehemmedi, İran'da çeşitli medya kuruluşlarında çalıştı. 2022 yılının eylül ayında İran'da başlayan protestoların ilk ve aktif katılımcılarından biriydi. Nergiz Mehemmedi, 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Nargiz Mehemmedi, Sınır Tanımayan Gazeteciler organizasyonunun 2022 yılı Cesaret Ödülü'ne layık görüldü. 2023 yılının ocak ayında Olof Palme Ödülü'nü aldı. Öte yandan, 3 Mayıs 2023 tarihinde tutuklu gazeteciler Nergiz Mehemmedi,, Nilufer Hamidi ve İlahe Mehemmedi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü'ne layık görülmüştü.

Güney Azerbaycan Türkü Nergiz Mehemmedi'ye Nobel Barış Ödülü Haber

Güney Azerbaycan Türkü Nergiz Mehemmedi'ye Nobel Barış Ödülü

Norveç Nobel Komitesi, 6 Ekim 2023 tarihinde Nobel Barış Ödülü'nü kazanan kişiyi açıkladı. Güney Azerbaycan Türkü insan hakları savunucusu Nergiz Mehemmedi, 2023 Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü.  Ana adaylar arasında Güney Azerbaycan'dan insan hakları savunucusu Nergiz Mehemmedi ve Afganistan'dan gazeteci ve kadın hakları savunucusu Mahbuba Seraj yer alıyordu. NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ'NE LAYIK GÖRÜLEN NERGİZ MEHEMMEDİ KİMDİR? Nergiz Mehemmedi, 21 Nisan 1972'de Güney Azerbaycan'ın Zencan şehrinde dünyaya geldi. Tanınmış bir gazeteci ve insan hakları savunucusu olan Mehemmedi, İran'da çeşitli medya kuruluşlarında çalıştı. 2022 yılının Eylül ayında İran'da başlayan protestoların ilk ve aktif katılımcılarından biriydi. Nergiz Mehemmedi, 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Nargiz Mohammadi, Sınır Tanımayan Gazeteciler organizasyonunun 2022 yılı Cesaret Ödülü'ne layık görüldü. 2023 yılının ocak ayında Olof Palme Ödülü'ne layık görüldü. Bu yıl 3 Mayıs'ta İranlı tutuklu gazeteciler Nergiz Mehemmedi,, Nilufer Hamidi ve İlahe Mohammadi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü'ne layık görüldü. GÜNEY AZERBAYCAN TÜRKÜ ŞİRİN İBADİ DE NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜNÜ ALMIŞTI 2003 yılında Güney Azerbaycan Türkü Şirin İbadi, Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü. Ödül kendisine İran'da demokrasinin gelişmesi ve insan hakları, özellikle de kadın ve çocuk hakları için verilen mücadele nedeniyle verilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.