SON DAKİKA
Hava Durumu

Hikmet Hacıyev: Zengezur koridoru artık Azerbaycan için cazip değil, İran üzerinden geçen rotayı tercih ediyoruz

Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın Dış Politika Danışmanı Hikmet Hacıyev, dünyanın önde gelen basın kuruluşu Politico'ya verdiği demeçte, Zengezur Koridoru'nun çekiciliğini yitirdiğini dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2023 10:09
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2023 13:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Hikmet Hacıyev: Zengezur koridoru artık Azerbaycan için cazip değil, İran üzerinden geçen rotayı tercih ediyoruz

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri ve Türkiye Silahlı Kuvvetlerinin 23 Ekim'de başlayan ortak taktik tatbikatlarından kaygı duyan Batılı çevreler, Azerbaycan'ın Zengezur koridorunu açmak için Ermenistan'a karşı yeni askeri operasyonlar planladığını iddia etti.

Ancak üst düzey Azerbaycan Türkü diplomatlar bir kez daha bu iddiaların asılsız olduğunu açıkladı. Azerbaycan Türkü diplomatlar, aksine Bakü, Erivan'la yakın zamanda barış anlaşması imzalanmasının daha gerçekçi olduğuna inanıyor.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile 24 Ekim 2023 tarihinde Tahran'da yaptığı görüşmenin ardından, "Azerbaycan ile Ermenistan arasında kısa sürede bir barış anlaşmasının imzalanması için gerçek şanslar var" demişti.

HİKMET HACIYEV: “ZENGEZUR KORİDORU ARTIK AZERBAYCAN İÇİN CAZİP DEĞİL, İRAN ÜZERİNDEN GEÇEN ROTAYI TERCİH EDİYORUZ”

Bu bağlamda, ABD'nin önde gelen yayın organı Politico, 27 Ekim 2023 tarihinde yayımladığı haberde, önerilen barış anlaşmasının ABD, Avrupa Birliği ve Rusya'da 30 yıldan fazla süredir devam eden çatışmalara son vereceğini belirtti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın Dış Politika Danışmanı Hikmet Hacıyev, Politico'ya yaptığı açıklamada, Bakü'nün Zengezur'u ele geçirmek gibi bir planının olmadığını söyledi. Kendisi, projenin çekiciliğini yitirdiğini, bunun yerine İran’la bu hususta bir anlaşma imzalanabileceğini dile getirdi. Hacıyev, “Bizim için çekiciliğini yitirdi; bunun yerine bunu İran'la yapabiliriz. Gündemimiz yalnızca ikili ilişkiler çerçevesinde ulaşım bağlantılarının ve bağlantılarının kurulmasıydı. Durum böyleyse evet, değilse de tamam. Konu hala masada ama Ermeni tarafının bununla gerçekten ilgilendiğini göstermesi gerekecek” dedi. Hacıyev, “Zengezur koridoru artık Azerbaycan için cazip değil, İran üzerinden geçen rotayı tercih ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Politico, bu ayın başlarında Tahran'la yapılan anlaşma kapsamında Azerbaycan'ın komşu ülke üzerinden yeni bir karayolu bağlantısının temelini attığını bildirdi. Yayın, AB'nin çatışmadaki arabuluculuk rolünün artık tehdit altında göründüğüne dikkat çekti. Bu ay sonunda Brüksel'de yapılması planlanan Azerbaycan-Ermenistan görüşmeleri, Tahran'da dışişleri bakanlarının 3+3 formatında yaptığı toplantının ardından süresiz olarak ertelendi. Ancak isminin açıklanmadığı üst düzey bir AB yetkilisi, AB'nin nüfuzunu kaybetmediğini ancak "işlerin organize edilmesinin daha uzun sürdüğünü" öne sürdü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.