SON DAKİKA
Hava Durumu

Fail Alsınov'a destek verdiği için evinde arama yapılan Başkurt şarkıcı Rusya'dan kaçmak zorunda kaldı!

Başkurt aktivist Fail Alsınov'a verdiği destek yüzünden evinde aramalar yapılan Başkurt şarkıcı Altınay Valitov, Rusya'dan kaçtığını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2024 17:59
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2024 18:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Fail Alsınov'a destek verdiği için evinde arama yapılan Başkurt şarkıcı Rusya'dan kaçmak zorunda kaldı!

Rusya'ya bağlı Başkurdistan'ın başkenti Ufa'da, dilini ve kültürünü savunduğu için işgalciler tarafından alıkonulan insan hakları savunucusu Fail Alsınov için yapılan eylemler devam ediyor. Başkurt adlı sivil toplum örgütü başkanlığını yürüten Alsınov'a verilen destek kapsamında eylemciler polisler tarafından darp edildi ve 111 kişi hakkında tutanak tutuldu. 

POLİSLER EVİNDE ARAMA YAPTI: BENİM YERİMDE SİZ OLSANIZ NE YAPARDINIZ?

Başkurt şarkıcı Altınay Valitov, insan hakları savunucusu Alsınov'a açıkça destek verdiğini belirterek, Rusya'dan kaçtığını açıkladı. Şarkıcı Valitov sosyal medya hesabından Alsınov'a destek olmak için eylem çağrısı yaptı ve ardından kimliği belirsiz kişilier tarafından evinde arama yapıldı. Yapılan aramanın ardından Valitov'un evi taşlandı ve camları kırıldı. Bunun üzerine Valitov yaptığı açıklamada, "Arkadaşlar bana karşı toplu zulüm başladı. Ne yazarlarsa yazsınlar, sözlerimi tersine çevirdikleri anda. Lütfen pes etmeyin. Evet kaçtım. Aksi halde 15 yıl oturmak zorunda kalacağımı söylediler. Arıza kapatıldı. Her şeyi kendin gördün. Eğer benim yerimde olsaydınız ne yapardınız?" ifadelerini kullandı. 

Başkurt aktivist Fail Alsınov için yapılan protestodan sonra polisler, Baymak ve Ufa'da 50'den fazla kişiyi tutukladı. 

BAŞKURT AKTİVİST İÇİN DESTEK EYLEMİ

Başkurt dilini ve kültürünü yaşatmak için çaba sarf etmesi nedeniyle Rusya Federasyonu tarafından "yasaklı" ilan edilen Başkurt sivil toplum kuruluşu Başkanı Fail Alsınov hakkında, 28 Nisan 2023’te bir ceza davası açıldı. Davaya sebep olarak, Baymak ilçesine bağlı Işmurzino köyünde yaptığı konuşma gerekçe gösterildi. Alsınov, o gün yaptığı konuşmada, bazı şirketlerin bölgedeki altın yataklarını işleme planlarına karşı çıkmış ve Başkurtların doğal kaynaklarından yabancıların kazanç elde etmesini istemediklerini belirtmişti.

17 Ocak'ta Başkurt aktivist Fail Alsınov hakkında, Nisan 2023'te Baymak ilçesi sakinlerinin altın madencilerine karşı düzenlediği mitingde Başkurt dilinde sarf ettiği sözler nedeniyle "nefreti körüklemek" suçundan 4 yıl mahkûmiyet kararı verildi. Kararın ardından Başkurdistan halkı, aktivisti savunmak için sokağa çıktı ve barışçıl gösteriler düzenledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.