SON DAKİKA
Hava Durumu

Doğu Türkistan STK'larından İslam İşbirliği Teşkilatı'na çağrı

Doğu Türkistan STK'ları, Çin'in daveti üzerine Doğu Türkistan'a gidecek olan İslam İşbirliği Teşkilatı'na (OIC) çağrıda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2023 11:24
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.2023 12:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Doğu Türkistan STK'larından İslam İşbirliği Teşkilatı'na çağrı

Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği (UDTSB), Çin'in daveti üzerine Doğu Türkistan'a gidecek İşbirliği Teşkilatı (OIC) heyetine, İslam Dini'nin emrettiği adil olma ilkesini hatırlatarak Doğu Türkistan halkının haklarını korumaları hususunda çağrıda bulundu.

25 OIC ÜYE ÜLKESİ, DOĞU TÜRKİSTAN'DA!

Çin hükumetinin Doğu Türkistan'a daveti üzerine 17 Ağustos 2023 tarihinde OIC heyeti, Doğu Türkistan'ın Ürümçi şehrine ziyarette bulunacak. Heyette; OIC'ye Daimî Temsilci Büyükelçi Dya-Eddine Bamakhrama, Suudi Arabistan, Moritanya gibi 25 OIC üye ülkesinin temsilcilerinin yanı sıra OIC Genel Sekreterliği yetkilileri de yer alıyor.

Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği (UDTSB), Doğu Türkistan'a gidecek heyete çağrıda bulunarak basın bildirisi yayımladı. UDTSB'in yayımladığı basın bildirisinde yer alan ifadelerin tamamı şöyle:

ÇİN, DOĞU TÜRKİSTAN'DA SOYKIRIM SUÇU İŞLİYOR!

Çin'in 1949'daki Doğu Türkistan işgali sonrasında yoğun bir şekilde uyguladığı kamplar, beyin yıkama, İslam'ın tamamen yasaklanması, zorla kürtaj, ailelerinden zorla alınan çocuklar ve devlet planlı soykırım politikalarını uyguladığı bir gerçektir. Çin, 2012'den bu yana "İslam'ın Çinlileştirilmesi" politikasını uygulayarak İslami uygulamaları kısıtlamış, camileri yıkmış, Müslüman alimleri, ulemaları ve düşünürleri tutuklamış, İslam'a karşı politikalarını meşrulaştırmaya çalışmış ve Doğu Türkistan'daki devam eden soykırımı örtbas etmiştir. Dahası, Çin, iyi diplomatik ilişkiler sürdürdüğü İslam ülkelerinden delegeleri düzenli olarak davet eder ve genellikle yasak olan dini etkinlikleri bu heyetler için özel olarak sahneleyerek onları kandırmaya çalışmıştır. Çin, Doğu Türkistan halkına yönelik insan hakları ihlallerini, "teröre karşı savaşı" ve "aşırılığa karşı mücadele " kisvesi altında meşrulaştırarak üçüncü tarafların bu konuya müdahalesini engellemektedir.

"OIC'NİN DOĞU TÜRKİSTAN MESELESİNDEKİ SESSİZLİĞİ ENDİŞE VERİCİ"

OIC tüzüğünde belirtildiği gibi OIC, üye devletlerinin ötesinde ümmetin sosyo-ekonomik ve siyasi alanlardaki çıkarlarını koruma rolünü üstlenmektedir. Ancak Müslüman topluluğun davasını savunma görevi olan OIC'nin Doğu Türkistan meselesindeki sessizliği ve karışık tutumu çok endişe vericidir.

UDTSB'DEN OIC'YA ÇAĞRI

Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği (UDTSB), OIC heyetine Doğu Türkistan halkının haklarını koruma görevlerini yerine getirmeleri çağrısında bulunur ve OIC heyetinden Urumçi ziyaretleri hakkında gerçekleri ve adaleti İslam'da öğretildiği şekilde dürüst bir şekilde rapor etmelerini ve açıklamalarını istemektedir. Ayrıca, UDTSB, OIC heyetinden Çin'e zorla İslam'ın Çinlileştirilmesini ve Doğu Türkistan'ın Müslüman kimliğinin yok edilmesini durdurmaya yönelik adım atmasını önermektedir. Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği, Müslüman alimlerden, İslami kuruluşlardan, hareketlerden, Müslüman ülkelerden ve siyasetçilerden Doğu Türkistan halkının yanında durmalarını ve devam eden soykırımı ve Çin sömürgeciliğini sona erdirmek için harekete geçmelerini istemektedir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.