SON DAKİKA
Hava Durumu

Dışişleri Bakanlığı: Türkiye, Türk dünyasını birlikte daha güçlü kılmak için çalışmalarını hız kesmeden sürdürecektir

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, 3 Ekim Türk Devletleri İşbirliği Günü vesilesiyle kutlama mesajı yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2023 11:14
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2023 11:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Dışişleri Bakanlığı: Türkiye, Türk dünyasını birlikte daha güçlü kılmak için çalışmalarını hız kesmeden sürdürecektir

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyinin kurulmasıyla, 3 Ekim 2009'da Azerbaycan, Türkiye, Kırgızistan ve Kazakistan arasında Nahçıvan Anlaşması imzalandı. 14 Eylül 2019'da Özbekistan'da Türk Keneşi'ne (Türk Konseyi) üye oldu. Ardından Macaristan, birliğe gözlemci üye olarak katıldı. Anlaşmanın imzalandığı gün Türk Devletleri İşbirliği Günü olarak kabul edildi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı 3 Ekim Türk Devletleri İşbirliği Günü vesilesi ile, "Türk Devletleri Teşkilatının kuruluşunun temellerini atan Nahçıvan Anlaşması’nın imzalanmasının 14. yıldönümü vesilesiyle, Türk Devletleri İşbirliği Günü’nü yürekten kutluyoruz" ifadelerini kullanarak kutlama bildirisi yayımladı.

ULUSLARARASI BİR TEŞKİLAT

Bakanlık Türk dünyası arasındaki işbirliğe değinerek, "1992 senesinde 'Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirveleri' olarak başlattığımız süreç, üye ülkelerin sergilediği güçlü irade ve ortak çabaları sayesinde, bugün tam teşekküllü uluslararası bir Teşkilata sahip olmamızla neticelenmiştir" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Türk Devletleri Teşkilatına (TDT) üye devletler arasındaki güçlü bağa vurgu yapan bakanlık, "Türk Devletleri Teşkilatı, üye ülkeler arasında işbirliğinin hızla geliştirilmesini ve derinleştirilmesini, ulusal kapasitelerin uyumlu hale getirilmesini, küresel planda sorumlu ve duyarlı bir bölgesel aktör olarak barış ve istikrara hizmet etmeyi hedeflemektedir. Türkiye, Türk dünyasını birlikte daha güçlü kılmak ve Türk işbirliğini geliştirmek için çalışmalarını hız kesmeden sürdürecektir" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.