SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhurbaşkanı Aliyev: Karabağ Azerbaycan'ın toprağıdır ve bunu Ermeniler dahil tüm dünya biliyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan halkına seslendi. Cumhurbaşkanı Aliyev, Ermenistan'ın bölgede yürüttüğü yasa dışı faaliyetlere dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2023 22:11
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2023 00:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Cumhurbaşkanı Aliyev: Karabağ Azerbaycan'ın toprağıdır ve bunu Ermeniler dahil tüm dünya biliyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 20 Eylül 2023 tarihinde akşam saatlerinde Azerbaycan halkına seslendi. İkinci Karabağ Savaşı sonrasında dün itibariyle başlayan Karabağ Antiterör Operasyonu'nda Ermeni teröristlerin bölgedeki yuvaları bir bir imha edildi ve teröristler, silah bırakmak zorunda kaldı.

"300'DEN FAZLA AZERBAYCAN VATANDAŞI MAYIN TERÖRÜNÜN KURBANI OLDU"

Cumhurbaşkanı Aliyev, İkinci Karabağ Savaşı sonrasında Ermenistan'dan Azerbaycan'ın Karabağ bölgesine kaçak olarak mayın getirildiğini ve Laçın sınır geçit noktası kurulana kadar çeşitli yerlere gömüldüğünü söyledi. Aliyev, Ermenistan’ın bölgede sürdürdüğü mayınlama sürecine ilişkin, “Bir süre önce Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin keşfettiği mayınlar, Rus Barış Gücüne ve Rusya-Türkiye Gözlem Merkezi temsilcilerine gösterilerek ciddi önlemler alınması istenmişti. Bu mayınlar 2021 yılında Ermenistan'da üretilen mayınlardı. Bu, bu mayınların İkinci Karabağ Savaşı'ndan sonra Azerbaycan'a karşı terör eylemleri gerçekleştirmek amacıyla bilinçli olarak getirildiğini bir kez daha göstermektedir” dedi.

Azerbaycan tarafından hayatını kaybedenlere ilişkin konuşan Aliyev, "İkinci Karabağ Savaşı'nın sona ermesinden bu yana 300'den fazla Azerbaycan vatandaşı mayın terörünün kurbanı oldu. Dünkü terör eylemi de bunlardan biriydi" ifadelerini kullandı.

"ŞEHİTLERİMİZİN AZİZ ANISI KALPLERİMİZDE SONSUZA KADAR YAŞAYACAK"

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Karabağ'da yürütülen antiterör operasyonunda şehit düşen askerlere ilişkin açıklama yaptı. Aliyev, "Terörle mücadele tedbirleri sırasında ne yazık ki şehitlerimiz oldu. Allah, tüm şehitlerimize rahmet eylesin. Yaralı asker ve subaylarımız oldu. Allah onlara şifa versin. Anavatan davası için, adalet davası için, Azerbaycan'ın egemenliği için canlarını feda eden şehitlerin aziz hatırasını sonsuza kadar kalbimizde yaşatacağız" dedi.

TERÖRLE MÜCADELE TEDBİRLERİ SONUCUNDA DÜŞMANIN SİLAH VE TEÇHİZATININ ÇOĞU DEVRE DIŞI BIRAKILDI

Cumhurbaşkanı Aliyev, Azerbaycan ordusunun bölgedeki ayrılıkçılara ait silahları imha ettiğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Aliyev, "Azerbaycan askeri ve subayı hem yüksek profesyonellik hem de yüksek ahlaki nitelikler sergiledi. Kısa vadeli yerel terörle mücadele tedbirleri sonucunda düşmanın silah ve teçhizatının çoğu devre dışı bırakıldı" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Ermenistan ordusuna ait 100'den fazla tank, zırhlı araç ve zırhlı araç, Azerbaycan topraklarına yasa dışı olarak konuşlandırıldı. Radyo-elektronik karşı önlemler konuşlandırıldı. İki yüzden fazla topçu teçhizatı, en modern uçaksavar teçhizatları konuşlandırıldı. Ermenistan, 10 Kasım 2020 tarihli üçlü açıklamanın aksine üç yıldır silahlı kuvvetlerini, insan gücünü ve teçhizatını topraklarımızdan çekmedi" değerlendirmesini yaptı.

"YASA DIŞI ERMENİ SİLAHLI BİRLİKLERİNİN MEVZİLERİNDEN UZAKLAŞTIRILMASI SÜRECİ ÇOKTAN BAŞLAMIŞTIR"

Cumhurbaşkanı Aliyev, Karabağ'daki Ermeni teröristlerin Azerbaycan'ın sunduğu şartları kabul ettiklerini ve silah teslimine başladıklarını söyledi. Aliyev, "Soru soruluyor. Bu durumun ortaya çıkması kimin işine yaradı? Sonuçta, İkinci Karabağ Savaşı'nın hemen ardından, Ermeni silahlı kuvvetlerinin Azerbaycan topraklarında kalmasının yasa dışı olduğunu ve durdurulması gerektiğini söyleyerek, meşru kaygılarımızı dile getirerek, Ermeni liderliğine, onların yurtdışındaki patronlarına ve diğer taraflara defalarca çağrıda bulunduk. Kaçak cunta rejiminin topraklarımızı terk etmesi, yırtık bayraklarını katlayıp ceplerine koyması gerektiğini söylüyorduk. Bu bizim egemenlik hakkımızdır"  dedi.

CUMHURBAŞKANI İLHAM ALİYEV: KARABAĞ AZERBAYCAN'IN TOPRAĞIDIR VE ONU TÜM DÜNYA TANIYOR

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Karabağ Azerbaycan'ın toprağıdır ve bunu Ermeni liderliği dahil tüm dünya biliyor" dedi. Cumhurbaşkanı Aliyev, "Bir zamanlar 'Karabağ Ermenistan'dır ve bir nokta' diyorlardı, şimdi ise 'Karabağ Azerbaycan'dır' diyor ve sadece söylemekle kalmıyor, aynı zamanda bizim boyutlarımızı da belirtmeyi unutmuyorlar. Doğrusu, bunu isteyerek yapmadılar, 'demir yumruk' pahasına yapmaya zorlandılar. Ama gerçek ortada. Ermenistan, Karabağ'ı Azerbaycan'ın ayrılmaz bir parçası olarak tanıdıktan sonra, 30 yıldır Karabağ'da at koşturan suç rejiminin statüsü ne olabilir?" ifadelerini kullandı.

KARABAĞ ANTİTERÖR OPERASYONU'NDA NELER YAŞANDI?

Azerbaycan'ın Karabağ'da düzenlediği Antiterör Operasyonu'nda, ayrılıkçı Ermeniler teslim oldu. Azerbaycan ordusu 90'dan fazla muharebe mevzisinin kontrolünü ele geçirdi. Azerbaycan'ın anayasal gereklilikleri çerçevesinde Karabağ ekonomik bölgesinde yaşayan Ermeni nüfusunun yeniden entegrasyonuna başlandı. Bundan sonraki süreçte, Azerbaycan topraklarında yasa dışı silahlı güçlerin silahsızlandırılması için adım atılacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.