SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin Büyükelçisinden küstah demeç: Türkiye'yi bekliyoruz!

Çin'in Ankara Büyükelçisi Liu Şaobin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Türk heyetinin Doğu Türkistan ziyaretine izin verilmediğini dile getirmesinin ardından alelacele bir basın açıklaması yaptı ve "Türk heyetinin ziyaretini bekliyoruz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 06.01.2023 10:38
Haber Güncellenme Tarihi: 06.01.2023 10:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin Büyükelçisinden küstah demeç: Türkiye'yi bekliyoruz!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Doğu Türkistan'da baskı altında olan Türklere verdiği destekten dolayı Türkiye-Çin ilişkilerinde bir yavaşlama olduğu yönündeki açıklamalarının ardından, 5 Ocak 2023 tarihinde Çin'in Ankara Büyükelçisi Liu Şaobin alelacele gazetecileri toplayarak bir basın açıklaması yaptı. İki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek istediklerini vurgulayan Şaobin, özellikle ekonomik ilişkilerde ticaret hacminin büyüyerek 36 milyar dolara yaklaştığını bildirdi. 

ÇİN BÜYÜKELÇİSİNDEN KÜSTAH YALANLAMA: TÜRK TARAFI CEVAP VERMEDİ

Çavuşoğlu'nun sözlerine ise, kinayeli bir yanıt veren Büyükelçi, güya Türk tarafına bu talebi ilettiklerini söyleyerek, "Türkiye’nin heyetlerinin Sincan’ı ziyaret etmesini istiyoruz. Türk tarafına bunu iletiyoruz ama maalesef şu ana kadar Türk tarafı bir cevap vermedi. Pekin’deki Türkiye büyükelçisinin Sincan’ı ziyaret etmesini istiyoruz. Türkleri Sincan’a davet etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

BÜYÜKELÇİDEN UYGUR TÜRKLERİNİN İADESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA!

Çin ile Türkiye arasında imzalanan suçluların iadesi anlaşmasına değinen Şaobin, Türkiye'ye sığınan Uygur Türkü kökenli kişilerin iadesi konusunda adli yardımlaşma anlaşmalarını hatırlattı. Suçluların etnik kökenlerine, dinlerine bakılmayacağını ifade ederek, Çin'e göre suçlu olan Uygur Türklerinin iade edilmesini istedi.

TÜRK YETKİLİLERİN DOĞU TÜRKİSTAN'I ZİYARETİ ENGELLENDİ

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çinli yetkililerin Türkiye'nin Pekin Büyükelçisinin Doğu Türkistan'ı serbestçe ziyaret etmesine izin vermediğini vurgulamış ve şöyle konuşmuştu:

"Büyükelçimiz henüz Doğu Türkistan'a gidemedi, izin vermiyorlar. Türkiye'den bir insani yardım heyetinin gelip bölgeyi inceleyebileceğini söylediler. Ancak Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in bu teklifinden bu yana beş yıl geçti"

Bakan Çavuşoğlu, bu hususta Çin tarafının sözünde durmadığının altını çizmişti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.