SON DAKİKA
Hava Durumu

Azerbaycan, uzay yörünge hakkına sahip oldu

Azerbaycan Dijital Kalkınma ve Ulaştırma Bakanlığı, ülkenin uzayda 46 derece kuzey yörünge hakkına sahip olduğunu bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2024 18:50
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2024 18:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Azerbaycan, uzay yörünge hakkına sahip oldu

Azerbaycan Dijital Kalkınma ve Ulaştırma Bakanlığı, ülkenin uzayda yörünge hakkına sahip olduğunu duyurdu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, 46 derece (doğu boylamı) yörünge konumunda bulunan "Azerspace-1" uydusunun hizmet verdiği C ve Ku frekans bantlarının Azerbaycan hükûmeti adına kayıt altına alındığını bildirdi.

AZERBAYCAN UZAYDA YÖRÜNGE HAKKINA SAHİP OLDU

Açıklamada bunun Kayıt Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından onaylandığı ifade edildi. Bakanlık açıklamasında "Azerspace-1" uydusu hakkında şu bilgileri paylaştı:

"2013 yılında fırlatılan Azerspace-1 telekomünikasyon uydusu, 46° Kuzey konumunda Malezya yönetimine aittir. Yörünge pozisyonunun C ve Ku frekans aralıklarında çalıştırılır. Bu menzillerin Azerbaycan ismine devredilmesi, Azerspace-1 uydusunun artık Malezya'nın değil, Azerbaycan'ın eşsiz yörüngesinde görev yapması anlamına geliyor. 46° Kuzey pozisyonun Azerbaycan'a devrine ilişkin çalışma 8 Aralık 2020 tarihinde gerekli belgelerin ITU'ya sunulmasıyla başlatıldı. Küresel uygulamada yörünge konumuna ulaşmak yedi yıllık bir faaliyet dönemini kapsasa da, bu süreç Azerbaycan'ın bu alandaki uzmanları tarafından üç yılda tamamlandı. Bu dönemde Azerbaycan tarafı 34 ülkenin 265 uydu şebekesine ilişkin koordinasyon görüşmelerini başarıyla sonuçlandırdı ve anlaşmalara vardı"

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.