SON DAKİKA
Hava Durumu

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Dr. Reşad Memmedov, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını kutladı

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Dr. Reşad Memmedov, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümünü sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımla kutladı.

Haber Giriş Tarihi: 29.10.2023 14:00
Haber Güncellenme Tarihi: 29.10.2023 14:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Dr. Reşad Memmedov, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını kutladı

Türkiye Cumhuriyeti bugün 100. yaşını tüm coşkusuyla kutluyor. Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Dr. Reşad Memmedov, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümü dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

AZERBAYCAN’IN ANKARA BÜYÜKELÇİSİNDEN TEBRİK MESAJI

Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Memmedov yazılı kutlama mesajında, “Kardeş Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı kutlu olsun! Bir Millet İki Devlet olarak, bu önemli tarihi beraber kutluyoruz. Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve rahmetle anıyoruz” açıklamasını yaptı.

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI KUTLU OLSUN: NİCE 100 YILLARA TÜRKİYE CUMHURİYETİ!

Türkiye Cumhuriyeti, bugün 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyor.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şanlı Türk ordusu büyük mücadeleler sonucunda ülkeyi işgale kalkışan düşmana "dur" demişti. Türk ordusu, taarruza geçerek aldığı, “Ordular ilk hedefiniz Akdenizdir, ileri!” emri ile durmadan, canını hiçe sayarak gerçekleştirdiği karşı taaruz ile düşmanı ülkeden kovmayı başardı. Bundan sonra Mustafa Kemal Paşa’nın aklında, yeni ve çağdaş bir Türkiye vardı. Bunu da gerçekleştirmek adına atacağı en büyük adım cumhuriyetin ilan edilmesiydi. Bunun için kabineyi 28 Ekim 1923 tarihinde, Çankaya Köşkü’nde topladı ve açıkladı:

“Efendiler, yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz!”

CUMHURİYET’İN İLANI

Osmanlı Devleti, 1876 yılına kadar mutlak monarşi, 1876-1878 ve 1908-1918 arasında meşruti monarşi ile yönetilmişti. I. Dünya Savaşı'nda yenilgiye uğramasının ardından işgale uğrayan Anadolu'da halkın işgalcilere karşı Mustafa Kemal Paşa önderliğinde verdiği Milli Mücadele, 1923 yılında milli güçlerin zaferi ile sonuçlandı. Bu süreçte, "Büyük Millet Meclisi" adıyla 23 Nisan 1920'de Ankara'da toplanan halkın temsilcileri, 20 Ocak 1921'de Teşkilat-ı Esasiye Kanunu adlı yasayı kabul ederek egemenliğin Türk ulusuna ait olduğunu ilan etmiş ve 1 Kasım 1922'de aldığı kararla saltanatı kaldırmıştı. Ülke, meclis hükûmeti tarafından yönetilmekteydi.

27 Ekim 1923'te İcra Vekilleri Heyeti'nin istifası ve yerine meclisin güvenini kazanacak yeni bir kabinenin kurulamaması üzerine Mustafa Kemal Paşa, yönetim biçiminin Cumhuriyet olması için İsmet Paşa ile birlikte bir kanun değişikliği tasarısı hazırlayarak 29 Ekim 1923'te Meclis'e sundu.

29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) toplandı. TBMM’de yapılan bir anayasa değişikliğiyle Türkiye’nin yönetim biçimi Cumhuriyet olarak belirlendi ve 29 Ekim 1923 günü saat 20.30’da Cumhuriyet ilan edildi. Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'nda yapılan değişikliklerin kabulü ile Cumhuriyet, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ilan edilmiş oldu. 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ: NİCE 100 YILLARA

Bugün Cumhuriyet’imizin 100. yılındayız. Yüce Türk milletine kutlu olsun!

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 10. yıl nutkundaki “Az zamanda çok ve büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü, temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti'dir.” seslenişindeki gururu yüreğimizde hissediyoruz.

Nitekim “yaptıklarımızı asla kâfi göremeyiz. Çünkü daha çok ve daha büyük işler yapmak mecburiyetinde ve azmindeyiz.” ülküsü çerçevesinde 10’ları 100 yaptık; kutlu olsun!

Türk milleti olarak bu idareye ecdadımızın ortaya koyduğu karakterle kavuştuk. Tarihi şerefle dolu milletimizin omuz omuza verdiği Kurtuluş Savaşıyla kurulan cumhuriyetimizin yolculuğu 100 yıla erişti; kutlu olsun!

Türk kadınını, “yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layık” gören Cumhuriyetimiz, 100. yılında Türk bayrağını göklere yükselten kadınlarımızı yetiştirmiştir; kutlu olsun! 

1944 yılında trenlerle vatanlarından koparılan Kırım Türklüğüne kucak açan Cumhuriyet’imiz, aynı zihniyetin işgal ettiği Kırım’ı Kırım Tatar halkının anayurdu olarak tanımakta kararlıdır. Kırım Türklüğüne 100. yılında ikinci vatan olan Cumhuriyetimiz, anavatanlarının Rus işgalinden kurtuluş mücadelesinde en büyük desteği sağlayacaktır.

100 yıllık şaheserimiz; zulümlere seyirci kalmamış, soydaşını Akdeniz’in ortasında yalnız bırakmamış ve son kertede Kıbrıs’ın Türklerden arındırılma projesinin üzerine inmeyi başarmıştır; kutlu olsun!

Cumhuriyet’imiz 100. Yılına erişirken İstiklal Savaşımızda, atalarımızın mücadelesine ilham kaynağı olan özgürlük ve bağımsızlık ruhu, Türk dünyasına dalga dalga yayıldı. Cumhuriyetimiz 100. yılında 6 kardeş devletiyle çok daha güçlüdür; kutlu olsun!

Kardeş cumhuriyetlerle bir araya gelerek kurduğu Türk Devletleri Teşkilatı, dünya Türklüğünün işbirliğini en üst seviyede ortaya çıkartmaktadır. Bir asırlık Cumhuriyetimiz, Türk Devletleri Teşkilatı ile birlikte Türk dünyasının her köşesindeki kültürden sanata, eğitimden ekonomiye, akademiden enerjiye her alanda ortaya koyduğu faaliyetleriyle damga vurmaktadır.

Cumhuriyet’imizin 100. Yılında “elemi bizim elemimiz, hoşbahtlığı bizim hoşbahtlığımız” olan Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarında Türk bayrağı göndere çekildi; kutlu olsun!

Bir asırlık Cumhuriyet’imizden aldığımız ilham gönlümüzdeki özgürlük ve bağımsızlık ateşini dünden daha güçlü bir şekilde yakmaktadır. Cumhuriyet’in 2. yüzyılında, başta Doğu Türkistan olmak üzere esaret altındaki bütün Türk yurtlarında sancakların göndere çekilmesini temenni ediyoruz.

Ey büyük Atatürk, “Ebediyete akıp giden her on senede, bu büyük millet bayramını daha büyük şereflerle, saadetlerle huzur ve refah içinde kutlamanı gönülden dilerim” sözlerini bir emir telakki ediyor Cumhuriyet’imizin 100. yılını şerefle kutluyoruz. Nice 100 yıllara yüce Türk milleti!

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.