SON DAKİKA
Hava Durumu

Azerbaycan'dan Fransa'nın hadsiz mesajlarına sert cevap!

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Ayhan Hacızade, Azerbaycan'ın aleyhinde mesajlar veren Fransa Dışişleri Bakanlığının açıklamalarını değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2024 10:14
Haber Güncellenme Tarihi: 10.01.2024 10:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Azerbaycan'dan Fransa'nın hadsiz mesajlarına sert cevap!

Azerbaycan’da Fransa lehine casusluk yapan bir kişinin önceki hafta tutuklandığı öğrenilmişti. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Ayhan Hacızade, 9 Ocak 2023 tarihinde düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin bu konuda yönelttiği soruları cevapladı. Hacızade, bir gazetecinin yönelttiği “Fransa Dışişleri Bakanlığı, Agence France-Presse'nin sorusuna yanıt olarak, bir Fransız vatandaşının Azerbaycan'da gerekçesiz gözaltına alındığını belirterek, şahsın derhal serbest bırakılmasını talep etti. Bu açıklamayı nasıl yorumlarsınız?” sorusuna, “Fransa Dışişleri Bakanlığının, Fransız vatandaşının gerekçesiz gözaltına alındığı yönündeki iddialarının hiçbir dayanağı yok” cevabını verdi.

FRANSA'NIN AÇIKLAMASI AZERBAYCAN'IN İÇ İŞLERİNE MÜDAHALEDİR

Sözcü Hacızade, Fransa’nın açıklamasını Azerbaycan’ın iç işlerine müdahale olarak değerlendirdi. Sözcü Hacızade, tutuklu Fransız vatandaşı Martin Ryan hakkında, “Fransa vatandaşı Martin Ryan, Azerbaycan Cumhuriyeti Ceza Kanunu'nun 276. maddesinde (casusluk) öngörülen eylemi işlediği şüphesiyle 4 Aralık'ta tutuklandı. Daha sonra mahkeme kararıyla 4 ay tutuklu kalmasına karar verildi” ifadelerini kullandı.

Fransa’nın olaydan haberi yokmuş gibi davranmasının yersiz olduğunu vurgulayan Hacızade, "Azerbaycan tarafı, söz konusu Fransız vatandaşına karşı tedbir alırken ulusal mevzuata ve uluslararası yükümlülüklere tam olarak uymuştur. Şüphelinin tutuklanmasından bu yana Fransız Büyükelçiliği konsolosluk çalışanları onu birkaç kez ziyaret etti ve ceza davasından tamamen haberdar oldular" açıklamasını yaptı.

MARTIN RYAN, BAKÜ'DE CEZAEVİNDE

4 Aralık 2023 tarihinde Fransız istihbaratına casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanan Fransa vatandaşı Martin Ryan şu anda Bakü'de cezaevinde bulunuyor.

Batı medyasında daha önce yayımlanan bilgilere göre, 2023 yılı aralık ayı başında Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Güvenlik Servisinin yürüttüğü soruşturma ve tutuklamalar sonucunda Fransız özel servislerinin geniş istihbarat ağı ortaya çıktı. Kısa sürede, bir kısmı o dönemde veya daha önce Azerbaycan'da faaliyet gösteren, bir kısmı da çeşitli ülkelerde ve saygın uluslararası kuruluşlarda gizli faaliyetlerini sürdüren onlarca Fransız casusu tespit edildi.

Bilindiği üzere 20 Aralık 2023'te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa Dış Güvenlik Genel Müdürlüğü (DGSE) başkanı Bernard Emier'i görevden almıştı. İç Güvenlik Dairesi Başkanı Nicholas Lerner, yeni dış istihbarat başkanı olarak atanmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.