SON DAKİKA
Hava Durumu

Ankara'da 5 Temmuz Ürümçi Katliamı basın toplantısı

Doğu Türkistan'ın Ürümçi şehrinde Çin yönetimi tarafından 5 Temmuz 2009'da gerçekleştirilen kanlı katliamın yıl dönümü münasebetiyle Ankara'da basın toplantısı düzenlenecek.

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2023 12:31
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2023 12:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ankara'da 5 Temmuz Ürümçi Katliamı basın toplantısı

Çin yönetiminin işgalindeki Doğu Türkistan topraklarında zulüm ve soykırım halen devam ediyor. Doğu Türkistan'da Çin'in işlediği 5 Temmuz 2009 Ürümçi Katliamı, aradan geçen 14 yıla rağmen hafızalardaki yerini koruyor.

"5 TEMMUZ ÜRÜMÇİ KATLİAMI'NIN UYGUR TÜRKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ"

Uluslararası Doğu Türkistan STK'lar Birliği tarafından 4 Temmuz 2023 tarihinde, Türkiye'nin başkenti Ankara'da "5 Temmuz Ürümçi Katliamı'nın Uygur Türkleri Üzerindeki Etkisi" adlı basın toplantısı düzenlenecek. Basın toplantısına, birliğin Ankara Temsilcisi Abdulhamid Pamir moderatörlük yapacak. Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkin Ekrem ve Araştırmacı Yazar Muhterem Şahin, basın toplantısında konuşma yapacak.

Basın toplantısı, Ankara New Park Otel'de saat 18.00'de başlayacak.

5 TEMMUZ 2009 ÜRÜMÇİ KATLİAMI

Çin yönetimi, 5 Temmuz 2009’da Doğu Türkistan’ın Ürümçi şehrinde gerçekleştirdiği katliamla binlerce Uygur Türkünü katletmiş ve on binlerce Uygur Türkünü gözaltına almıştı.

OLAYLARIN ARKA PLANI

O gün gerçekleşen katliamın arka planında, 26 Haziran 2009’da Çin’in Şavguan şehrinde yaşanan olaylar vardı. Bölgedeki, bir oyuncak fabrikasında çıkan gerilimde, yüzlerce Uygur Türkü işçi öldürülmüş ve bu görüntüler sosyal medya üzerinden sergilenmişti. Fakat yetkililer, bu konuda hiçbir açıklama yapmamıştı.

BARIŞÇIL YÜRÜYÜŞ KATLİAMA DÖNÜŞTÜ

Doğu Türkistan’da bu olaya tepkiler yükselmeye başladı. 5 Temmuz 2009’da öğrenciler başta olmak üzere binlerce Uygur Türkü, yetkililerden olayla ilgili açıklama talep etmek amacıyla barışçıl bir protesto yürüyüşü düzenledi. Bu protesto yürüyüşüne katılan Doğu Türkistanlılar, Çin Komünist Partisinin provokasyonları sonucu sivil kıyafetli askerlerden oluşan Han Çinlileri tarafından öldürüldü. Barışçıl yürüyüş katliama dönüştü.

YÜZLERCE ÖLÜ VE BİNLERCE KAYIP

Katliamdan sonra Uygur Türklerini suçlu gösteren yetkililer, Çinli kolluk kuvvetlerine ateş emri verdi. Sokaklarda binlerce Uygur Türkü öldürüldü. Gece yarısı Çinli polis ve askerler Türk avına çıktı. Binlerce Uygur Türkü genç hiçbir gerekçe veya bilgi verilmeden ailelerinden alındı ve o günden bu yana çoğundan hiçbir haber alınamadı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.