SON DAKİKA
Hava Durumu

93 yaşındaki Kazak Türkü Osman Toka, Kur'an-ı Kerim'i 3 yılda eliyle yazdı

93 yaşındaki Kazak Türkü Osman Toka'nın 3 yıl boyunca elle yazdığı kutsal kitap Kur'an-ı Kerim büyük ilgi görüyor.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2024 14:22
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2024 14:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
93 yaşındaki Kazak Türkü Osman Toka, Kur'an-ı Kerim'i 3 yılda eliyle yazdı

Kazak kökenli Şeyh Osman Toka'nın el yazması Kur'an-ı Kerim'i, Türkistan'da yoğun ilgi gördü. Şeyh Osman Toka, İslâm âleminin kutsal kitabı olan Kur'an-ı Kerim'i 3 yıl boyunca eliyle yazdı. Kutsal topraklarda yaşayan Osman Toka'nın aslen bir Kazak oldugu öğrenildi. Kazakistanlı bir Hac ve Umre organizatörü olan Amankeldi Yerengayipul, Kazak medyasına verdiği demeçte, Osman Toka'nın yazdığı Kur'an-ı Kerim'in büyük ilgi gördüğünü söyledi.

OSMAN TOKA BİR KAZAKİSTAN TÜRKÜ

Yarengayipul, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:

"Bu Kur'an'ın bilgisayar ile yazıldığını sanıyordum ama Osman Toka tarafından elle yazılmış. Osman Toka'yı 2010 yılında Kabe'ye girerken gördüm. Ama o zaman bu kişinin kim olduğunu bilmiyordum. Herkes selam verip elini öpüyor. Ben de 'Merhaba' dedim ve oradan bir kişiye sordum. Onun Şeyh Osman Toka olduğunu söyledi. 10 yıl sonra bir Arap, videosunda Osman Toka'dan bahsediyordu. Kur'an-ı Kerim'i kendi eliyle yazdığını söyledi. Bu gezimizde Şeyh Osman Toka'nın Medine'deki evini ziyaret ettik. Kendisi 93 yaşındadır. Şaşırtıcı bir şekilde onun bizim soydaşımız  olduğu ortaya çıktı." 

"ATALARIMIZ 150 SENE ÖNCE YESİ'DEN GÖÇ ETTİ"

Öte yandan Şeyh Osman Toka'nın kendisiyle Kazakça konuştuğunu dile getiren Yarengayipul sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu adam bizi görür görmez Kazakça konuşmaya başladı. Şaşırdık. Bu kişinin aslen Türkistanlı olduğu ortaya çıktı. Kur'an-ı 70 dile tercüme etti. Ona, 'Seni gördüğümde sanki dedemi görmüş gibi oldum. Atalarımız 150 yıl önce Yesevi'den (Yesi) göç ederek Suriye'ye geldi. 80'lerde ise Suudi Arabistan'a taşındı ve bugün Kur'an-ı Kerim'i elle yazdı' dedim."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.