SON DAKİKA
Hava Durumu

3 Ekim Türk Devletleri İşbirliği Günü

Her yıl 3 Ekim tarihi Türk Devletleri İşbirliği Günü olarak kutlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2023 09:30
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2023 09:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
3 Ekim Türk Devletleri İşbirliği Günü

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyinin kurulmasıyla, 3 Ekim 2009'da Azerbaycan, Türkiye, Kırgızistan ve Kazakistan arasında Nahçıvan Anlaşması imzalandı. 14 Eylül 2019'da Özbekistan'da Türk Keneşi'ne (Türk Konseyi) üye oldu. Ardından Macaristan, birliğe gözlemci üye olarak katıldı. Anlaşmanın imzalandığı gün Türk Dünyası İşbirliği Günü olarak kabul edildi. Türk dünyasında ortaklığı ve işbirliğini ifade eden Türk Dünyası Günü olan 3 Ekim tarihi, 14 yıldır kutlanıyor.

İŞGAL VE SOYKIRIMIN YAŞANDIĞI TÜRK YURTLARI

Geçen sene Türkiye'ye dönem başkanlığının geçmesinin ardından İstanbul'daki toplantıda birliğin adı, Türk Devletleri Teşkilatı oldu. Bağımsız Türk cumhuriyetlerinin birliğini işaret eden teşkilat, birçok işbirliği adımı atsa da özellikle Rusya'nın Kırım'ı işgali, Çin'in Doğu Türkistan'daki işgal ve soykırım fiillerine dair hiçbir açıklama yapmadı. Bu husus, Türk dünyasının ortaklığı ve işbirliğine gölge düşürüyor.

Türk Devletleri Teşkilatı 3 Ekim Türk Dünyası İşbirliği Günü vesilesiyle bir video paylaştı:

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), sosyal medya hesabında Türk Devletleri İşbirliği Günü'nü kutlayarak, 3 Ekim'in birlik ve beraberliğe adandığını vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.